Törtel

2019.05.15. 13:28

Közmunkaprogrammal oldják meg a művelést, gondozást

Hasznosítani akarja a zártkerti besorolású ingatlanjait a törteli önkormányzat. A község vezetése a Földművelésügyi Minisztérium Zártkerti Programja keretében támogatásra pályázott, annak érdekében, hogy megteremtsék az infrastrukturális feltételeket a zártkertek műveléséhez.

Miklay Jenő

A szakmai bíráló, a Herman Ottó Intézet, jónak találta és támogatta a törteliek terveit, a szaktárca pedig a maximálisan adható 10 millió forintot ítélt meg a fejlesztésekhez.

A már elvégzett feladatok közt szerepelt a zártkertes övezetben haladó törteli dűlőút több mint fél kilométeres szakaszának építészeti megerősítése, stabilizálása. Erről a dűlőútról közelíthető meg a Pacsirta út, az Epres sor, a Csalogány és a Búzavirág út, ennél fogva fontos a környékbeli közlekedésben. Hátránya az, hogy keskeny, mindössze 3 méter széles, ezért a pályázati támogatásból járműkitérőt alakítottak ki rajta. Szintén a központi forrást felhasználva kerítéssel láttak el két önkormányzati tulajdonú zártkerti ingatlant, továbbá öntözőrendszert építettek ki rajtuk. Gyümölcsféléket termesztenek majd, a termést pedig a helyi közétkeztetés keretében az óvodások és az iskolások fogyasztják el. Természetesen számoltak a zártkertek folyamatos termesztésben tartásának feltételeivel is. Az elkövetkező években szakmai irányítás mellett a közmunkaprogram keretében oldják meg a művelést, gondozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!