Baon podcast

2024.03.29. 11:20

Húsvéti receptötletek a Három Gúnár Étterem szakácsától – podcast

A népi hagyományok felelevenítése, éltetése mellett húsvétkor az ünnepi ételek is fontos szerepet kapnak. Ennek apropóján Fricska Csaba, a kecskeméti Három Gúnár Étterem executive szakácsa osztotta meg gondolatait a Rádió 1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Nagypénteki fogások

Húsvét előtt Nagypénteken sokan nem fogyasztanak húst. Ezzel zárul a nagyböjti időszak. A hagyomány szerint Nagypénteken tilos a hús, tilos a háztáji munka, és úgy tartották, aki napfelkelte előtt lefürdik, az nem fog megbetegedni. 

húsvét, nagyböjt, Fricska Csaba, recept
Fricska Csaba
Forrás: Rádió 1 Gong

A húsmentes ételekre ötleteket is adott a neves szakács. Készíthetünk krumplilevest, bablevest, húsmentes tésztákat, mákos tésztát, túrós csúszát pörc nélkül vagy tejfölös rakott ételeket. Például egy rakott krumplit kolbász nélkül. 

A 40 napos böjt Nagyszombaton ér véget. A sonka és tojás azonban még nem kerül elő. 

Húsvétvasárnap

Az asztalra a húsvéti ételek húsvétvasárnap kerülnek. A feltámadás napján régen tilos volt mindenféle munkavégzés. Fricska Csaba saját élményeit is megosztotta. Édesanyja húsvétvasárnap mindig különleges ünnepi ebédet főzött, amely egy bárányragú leves volt, bárány rántott érem sült burgonyával, vagy báránypörkölt tojásos nokedlivel és fejes salátával.

A bárány mellett a nyúlételek is tradicionálisak. 

A legtöbb család asztalára azonban a sonka, a tojás, a főtt kolbász kerül. A sonkát megfőzik, majd utána ugyanabba a lébe kerül a kolbász és tojás is. Így lesz igazán különleges ízük. 

Húsvéthétfő

A locsolkodókat lehet sonkás, tojásos hidegtállal fogadni. A variációk között lehet akár kaszinótojás, medvehagymás töltött tojás, tormakrémes sonkatekercs, töltött húsok, mindezekhez friss salátákat, újhagymás burgonyasalátát lehet tálalni. 

Húsvéti menü

Fricska Csaba húsvéti főételekhez is adott tippeket. A hagyományosabb ételek között ajánlotta a kenyértésztában sült füstölt csülköt, a rozmaringos báránybordát tepsis burgonyával, a bárány csülköt pékné módra. A nyúl receptek között szerepel a nyúl vadassal, zsemlegombóccal, nyúlpaprikás tojásos galuskával, tűzdelt nyúl baconos dödölében fermentált zöldségekkel vagy friss salátával.

Húsvéti édességek, desszertek

A beszélgetés során szó esett az édességekről is. Kínáló falatkának tökéletesek a sósak, például a sajtos rúd, a köményes tallér, medvehagymás pogácsa, sajtos pogácsa. Az édességek kapcsán jó választás a házi krémes, a kókuszkocka, a mézes krémes, a kókusztekercs, a keksztekercs, a méteres kalács vagy a hólabda.

Receptek a megmaradt sonkára

Húsvét után megmarad sonka és tojás is újragondolható. Például tökéletes szendvicskrém készíthető belőlük. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!