Tündérszépek 2022

2022.03.06. 15:07

Ne egy szépségversenyen akarjunk önbizalmat gyűjteni!

Még mindig lehet jelentkezni a Tündérszépek szépségversenyünkre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok lány nemcsak a szép élményekért, a nyereményekért vagy a kihívás miatt, hanem önbizalomszerzés céljából is jelentkezik a versenyre. Bánsági Elza krízistanácsadó szakpszichológust kérdeztük arról, vajon milyen hatással van a hölgyekre egy ilyen megméretés, illetve hogyan tudnak önbizalmat szerezni és elfogadni magukat.

Várkonyi Rozália

Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

Bánsági Elza krízistanácsadó szakpszichológus szerint, az önbecsülésünk mértéke viszonylag állandó és stabil tulajdonságunk. Magában foglalja az önmagunkba vetett bizalmunkat és a belső megelégedettségünk mérték. Az elismert pszichológus, Nathaniel Branden következőképpen definiálta az önbecsülés fogalmát: „Hajlam arra, hogy az ember megtapasztalja, van annyi képessége, hogy megküzdjön az élet akadályaival.”

Mint ahogy azt Bánsági Elza elmondta, ezzel szemben önbizalmunk sokkal inkább hullámzó és helyzetfüggő, hiszen képességeink, tapasztalataink és a környezet visszajelzései igen jelentősen befolyásolják azt. Az is lehet, hogy valakinek szakmai téren nagy az önbizalma, míg párkapcsolati ügyekben elveszettnek érzi magát. Mindenesetre megfigyelhetjük, hogy a magasabb önbecsülés gyakran magasabb önbizalmat eredményez.

– Az egészséges önbecsülés gyermekkorban gyökerezik – árulta el kérdésünkre a szakember. – Ha feltétel nélkül szeretnek, elfogadnak bennünket, biztonságos kötődés alakul ki a legközelebbi gondozókkal, akik érzékenyen, válaszkészen reagálnak igényeinkre, megélhetjük, hogy fizikai és érzelmi szükségleteink, s így mi magunknak is elfogadhatóak vagyunk – mondta.

Az önbizalomhiány oka lehet tehát a kora gyermekkori sérülés, beidegződés, melyet befolyásolhatnak családi vagy szülői minták, a hiányos önismeret, épp úgy, mint átmeneti érzelmi krízisek. 

A konkrét krízishelyzetek által generált önbizalomproblémák jellemzően átmenetiek, szerencsére nagy eséllyel idővel rendeződnek. A szakember szerint, a hiányos önismeretből fakadó problémák értelemszerűen az önismeret mélyítésével orvosolhatóak. A kora gyermekkori sérülések által létrejött önbecsülési sérülések pszichoterápia segítségével jelentősen javíthatók.

Bánsági Elza. Beküldött fotó

Nem a szépségversenyen kell önbizalmat szerezni

Bánsági Elza szerint nem egy szépségversenyen gyógyul az önbizalomhiány, így megkérdeztük, mit tanácsol az önbecsülés hiányában szenvedő lányoknak.

– Azoknak a hölgyeknek, akik önértékelési problémákkal küzdenek a gyógyulás, épülés más útjait javaslom inkább. 

Ne szépségversenyre menjenek, hanem a probléma természetétől függően például önismereti csoportba jelentkezzenek, vagy vegyenek részt egyéni pszichológiai konzultáción, terápián. Mindezt azért tanácsolom, mert az épüléshez, gyógyuláshoz feltétel nélküli elfogadásra, biztonságra, sok támogatásra, fokozatosságra, szisztematikusan felépített változási tervre van szükség. Sajnos a szépségversenyek világa egyiket sem tudja biztosítani, s félő, hogy javulás helyett további sérüléseket gyűjtenének be – részletezte.

Kinek ajánlja a szakember mégis, hogy benevezzen?

Ez a verseny kiváló lehetőség minden lánynak arra, hogy kipróbálja magát a divatvilágában, hiszen nemcsak nyeremények várják őket, hanem számos élmény, barátok és akár új kapuk is megnyílhatnak a számukra, amelyekkel akár betörhetnek a modellszakmába is.

– Ajánlom azoknak a hölgyeknek a Tündérszépekre való nevezést, akiket érdekel a szépségipar, a divatszakma és szeretnének ezen a területen tapasztalatot szerezni, kapcsolatokat építeni, gyakorolni, kipróbálni magukat vagy akár a jövőben tervezik, hogy esetleg elhelyezkednek ebben a szakmában. 

Egy ilyen verseny és az arra való felkészülés jó lehetőség arra, hogy például megtanulják hogyan mozogjanak a színpadon a fotózáson, szert tegyenek egyfajta önismeretre saját testük kapcsán. 

Megtanulhatják azt is, hogy milyen fazon, szín áll jól nekik, hogyan sminkeljék magukat, miként mutassák meg legelőnyösebb oldalukat – magyarázta Bánsági Elza.

Képünk a 2021-es Tündérszépek szépségverseny díjazottjairól készült. Fotó: archív-felvétel

A krízistanácsadó szakpszichológus úgy gondolja, hogy önmagában azért jelentkezni egy szépségversenyre, hogy megnyerjük, nem érdemes! Ha ez a sikerkritérium, minden bizonnyal csalódni fogunk. Bánsági Elza szerint fontos, hogy lássuk és elfogadjuk a szépség és ennek mentén az aktuális zsűri döntése is szubjektív. Ha már egyszer benevezünk, használjuk úgy ezt a lehetőséget, hogy épüljünk belőle! Érje meg ott lenni! 

Tekintsünk rá úgy, mint egy kísérletre, melynek segítségével számos információhoz jutunk mind a szépségipar, mind önmagunk kapcsán. 

Mindezek a tapasztalatok segítik, építik a jövőnket, befolyásolják további döntéseinket – mondta Bánsági Elza.

Jelentkezz a Tündérszépekre!

Szépségversenyünkre jelentkezni a tunderszepek.hu oldalon lehet, itt az összes részlet megtalálható a versennyel kapcsolatban.

És hogy kiből lehet az ország Tündérszépe?

Erről Kárpáti Rebeka, a Tündérszépek háziasszonya - aki mentorként segíti majd a jelentkezőket -, és Molnár Irina, a Mediaworks Hungary Zrt. lapigazgatója beszéltek a TV2 Mokka című műsorában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!