Méltó megemlékezés

2023.12.27. 15:42

Versíró pályázat indul a mohácsi csata 500. évfordulójára

Országos versíró pályázat indul a mohácsi csata 500. évfordulójához kapcsolódóan életre hívott, a térségben kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztéseket és eseményeket magában foglaló Mohács 500 program részeként – írja az MTI.

MW

A mohácsi csata 495. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés résztvevői a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen 2021. augusztus 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

A programot irányító Mohács 500 Nonprofit Kft. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a mohácsi csata – 2026-ban esedékes – 500. évfordulójára való méltó megemlékezés jegyében meghirdetett versíró pályázatra 2024. május 31-ig várják a pályaműveket, azokat a vers.mohacs500.hu internetes oldalra lehet feltölteni.

A szervezők azt remélik, hogy

a készülő művekben a szerzőknek sikerül kidomborítaniuk a korabeli keresztény harcosok hősiességét, cselekedetük nagyságát, és a versekben a szomorúság mellett a magyarság kultúrája, értékei, élni akarása és sokszínűsége is megmutatkozik majd.

A művekben az is megjelenhet, hogy Mohács „nem a vége, hanem egy fájdalmas és példamutató állomása volt a nemzet történelmének” – hívták fel a figyelmet.

A Mohács 500 program célja, hogy olyan programok is megjelenjenek az emlékév kapcsán, melyek figyelemfelkeltő és ösztönző hatással bírnak az társadalom egészére – indokolták a pályázat kiírását a közleményben.

A pályaműveket a kiíró mohácsi önkormányzat által felkért kortárs szakmai, és a delegált tagokból álló ötfős zsűri bírálja majd el legkésőbb 2024. augusztus 29-ig.

Az első három helyezett és a közönségdíjas alkotás szerzője pénzjutalomban részesül.

A kiírásról bővebb tájékoztatás a vers.mohacs500.hu oldalon olvasható.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában