Hatalmas elismerés

2023.06.26. 12:55

Udvaros Dorottya lett a Nemzet Színésze

A cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta Máthé Erzsi helyére.

Forrás: Nemzeti Színház

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységéért kaphatja meg 

a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre

– írja közleményében a Nemzeti Színház. A testületnek az elmúlt időszakban sajnálatos módon évente volt feladata.
2020-ban Andorai Péter, 2021-ben Törőcsik Mari, 2022-ben pedig Haumann Péter helyére kellett új tagot választani. A Nemzet Színésze címet jelenleg Király Levente, Bodrogi Gyula, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Csomós Mari, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa és Balázsovits Lajos viseli, ők döntöttek most az új tag személyéről.

A választás napján Molnár Piroska, Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Szacsvay László és Lehoczky Zsuzsa, a Nemzet Színészei 
Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Most Udvaros Dorottya kapta meg a Nemzet Színésze elismerést. A grémium június 26-án választotta meg az új tagot, akit a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila értesített a döntésről.

Máthé Erzsi életének 95. évében, néhány nappal a május 16-i születésnapja előtt hunyt el. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja is volt. 

A Nemzet Színészének most megválasztott Udvaros Dorottya a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1978-ban a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1981-ben tagja volt a Nemzeti Színháznak (jelenlegi nevén a Pesti Magyar Színháznak). Ezt követően alapító tagja volt a Katona József Színháznak, majd az Új Színházban és a Bárka Színházban játszott. 2002 óta a Nemzeti Színház tagja. Pályafutása során számtalan színházi és filmszerepben nyújtott feledhetetlen alakítást. Munkásságát 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal, 2022-ben a Magyar Filmakadémia életműdíjával is kitüntették. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Budapest díszpolgára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!