Gazdaság

2011.12.04. 20:15

Kisiskolák nagy baja: elvonták a támogatás jelentős részét

Az eredetileg ígért 8 millió forint helyett csak 1 millió 136 ezer forintot kap a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától a kunbaracsi általános iskola.

PN

A nyáron még arról tájékoztatta a szaktárca az országosan 24 bajban lévő kistelepülés vezetését, hogy összesen 199 millió forint gyorssegélyt kapnak iskoláik megőrzésére. Az oktatási intézmények részben a központi költségvetésből kapják a működési támogatást, hozzávetőlegesen 45 százalékkal részesednek, a fennmaradó hányadot az önkormányzatoknak kell finanszírozni. Némely kistelepülés azonban olyan szegény, hogy a pedagógusok bérének a kifizetése is gondot jelent. Ezért főleg bérpótlásra és a közüzemi számlák finanszírozására költötték volna a korábban kilátásba helyezett összesen 199 millió forint támogatást.

Novemberben viszont azt közölték az érintettekkel, hogy a kisiskolák támogatására szánt keretet 27 millió forintra módosítják, hivatkozással a központi költségvetés szűkösségére. Ebből következően a kunbaracsi általános iskola korábban kilátásba helyezett támogatását is közel 80%-kal csökkentették. Ráadásul ezt a pénzt valamikor a jövő év februárjában vagy márciusában utalják át a fenntartó részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!