egyedülálló a világon

2019.09.03. 22:43

Lengyel állatkertben szaporítják először a rejtélyes szarvascsőrűt

A wroclawi állatkert a világon az első, ahol sikeresen szaporítják a világ egyik legkevésbé ismert és leginkább veszélyeztetett madarát, a palawani szarvascsőrűt – közölte a lengyelországi állatkert, amely kedden mutatta be a Wroclawban született hatodik csibét.

Forrás: Shutterstock

Az intézmény szóvivője szerint a palawani szarvascsőrű (Anthracoceros marchei) a következő 10 évben valószínűleg kipusztul a vadonban, ezért állatkertek hét éve tenyészprogramot indítottak a megmentésére.

Az első pár palawani szarvascsőrű 2012-ben került Wroclawba, ahol három éve kelt ki az első csibe. Ő volt a világon az első palawani szarvascsőrű, amely egy állatkertben született. Tavaly további három palawani szarvascsőrű jött világra a délnyugat-lengyelországi városban, a legfiatalabb pedig idén májusban.

Jelenleg a wroclawi állatkertben él a világ fogságban tartott palawani szarvascsőrű madarainak csaknem 90 százaléka.

Az erdőlakó madárfaj különleges csőréről, fekete tollazatáról és fehér farkáról ismert, testhossza elérheti a 70 centimétert, súlya a 700 grammot. Főleg gyümölccsel táplálkozik, de alkalmanként elfogyaszt rovarokat és kisebb gerinceseket is.

A ritka madár a fülöp-szigeteki Palawan-szigeten és öt kisebb környező szigeten honos. Vadon élő állománya rohamosan csökken természetes élőhelyének csökkenése, a vadászat és a díszmadárcsempészet miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!