igazi legenda

2018.01.26. 16:18

Meghalt a Himalája krónikása, Elizabeth Hawley

Ha ő nem jegyezte fel, hogy valaki meghódított egy csúcsot, az nem is történt meg.

TO GO WITH Nepal-Everest-avalanche-mountaineering,PROFILE BY AMMU KANNAMPILLY This photo taken on May 9, 2014 shows US journalist and Kathmandu-based mountaineering expert Elizabeth Hawley holding a folder as she speaks during an interview with AFP in Kathmandu. When a deadly avalanche hit Mount Everest last April, reporters made a beeline for 90-year-old Elizabeth Hawley, the woman Edmund Hillary once called "the Sherlock Holmes of the mountaineering world". AFP PHOTO / Bikash Karki / AFP PHOTO / BIKASH KARKI

Meghalt 94 éves korában a Himalája legmagasabb csúcsaira felmászó expedíciók krónikása, Elizabeth Hawley amerikai újságíró.

Prathiva Pandejnek, egy kathmandui magánkórház orvosának közlése szerint Hawley, akit egy hete ápoltak, pénteken hunyt el tüdőgyulladás szövődményében.

Az újságíró 1960 óta élt Nepálban, ő vezette a Himalája csúcsait – köztük a világ tetejét, a Mount Everestet – meghódító expedíciók nem hivatalos krónikáját, a Himalayan Database-t. Nagy tiszteletnek örvendett a világ hegymászói körében.

Noha sosem mászott meg egyetlen hegyet sem, mégis sokszor volt az övé az utolsó szó a hegymászók vitáiban. Gyakran mondják, hogy ha az ő krónikájában nincs feljegyezve, hogy valaki meghódított egy csúcsot, akkor az nem is történt meg. Szokás volt, hogy a hegymászók találkoztak vele a túra előtt és utána is, a krónikás pedig nehéz kérdéseket tett fel nekik.

A chicagói születésű Hawley 1960-ban utazott Nepálba, 1962-ben, kilenc évvel az után, hogy Edmund Hillary és Tendzing Norgaj elsőként ért fel az Everestre, a Reuters brit hírügynökség tudósítója lett.

Nepál azzal fejezte ki a tiszteletét a krónikás előtt, hogy 2014-ben elnevezték róla a Himalája egyik északnyugati ormát: a Hawley-csúcs 6182 méter magas, nyitva áll a hegymászók előtt.

Borítókép: BIKASH KARKI / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!