budapest 

2019.04.04. 10:40

Kiválóan szerepeltek a Bács-Kiskun megyei diákok az országos fesztiválon

A XII. Szakma Sztár Fesztiválon három első, két második és három harmadik helyezést értek el a Bács-Kiskunban tanuló diákjaink. A versenyt március 12–14. között rendezték Budapesten.

Barta Zsolt

Veszelovszki Tamás

Magyarország ajánlata a fiataloknak a biztonságos környezet és a biztos jövő – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Hungexpón, a XII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. „A mi fiataljaink a mi aranytartalékunk. Aki elereszti a fiataljait, az elveszíti a jövőjét. Márpedig Magyarország meg akarja nyerni a jövőt, ehhez pedig szükség lesz rátok” – fogalmazott a kormányfő a diákok előtt, akiknek azt is mondta: külföldön eltölteni valamennyi időt, tanulni, dolgozni mindig hasznos és jó dolog, de előbb-utóbb vissza kell térni, mert „a ti jövőtök nem ott, hanem itt vár rátok”.

Hozzátette: Magyarország jövője a mai fiatalok döntéseiből áll össze, amilyen szakmát, pályát, életet, jövőt választanak maguknak, olyan lesz az ország.

A rendezvény megnyitóján Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke sikeresnek értékelte a magyar szakképzés átalakítását, a térség országaiból – mint mondta – jelentős az érdeklődés a korszerűsített rendszer iránt. Várakozása szerint helyreállhat a kétkezi munka megbecsülése is, de hangsúlyozta, hogy az átalakítás folyamata nem zárult le. A kamara vezetője szerint a szakképzés új tudástartalmait a gazdaság igényeihez kell igazítani. Ennek megfelelően azt javasolta, hogy a rendszerbe vonják be a vállalatokat és a szakmai kamarákat, a szakoktatók átvándorlását a versenyszférába magasabb fizetésekkel mérsékeljék, az oktatásban pedig a gazdasági szereplők is vegyenek részt. Parragh László szerint meg kell vitatni a technikusképzés, a szakirányú továbbképzés és az ösztöndíjrendszer lehetőségeit, nyugati mintára pedig munkaerőpiaci előrejelző rendszert kell kiépíteni.

Utóbbit – tette hozzá – a szakmai kamarák tökéletesen el tudnák látni, és készen is állnak a feladatra.

Az MIK elnöke kiemelte, hogy a Szakma Sztár Fesztivál 2007-es indulása óta felértékelődött az informatika és a digitális nyelvtudás, az idei rendezvényen pedig a közlekedés az új belépő. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával egyetértésben a rendezvény jövőre a mezőgazdasággal és az élelmiszer-gazdasággal egészül ki – tette hozzá.

A szakképzés átalakításának tematikáját a rendezvényzárón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is körbejárta. Mint mondta, osztrák mintára, az iparkamarák és a vállalatok kezdeményezésére fejleszti tovább a kormány a szakképzést Magyarországon; a Szakképzés 4.0 stratégia szerint a szakgimnáziumokat majd ötéves technikumok váltják fel, a szakképző iskolában minden diák ösztöndíjat kap, a duális képzésben pedig munkajövedelmet kaphatnak a fiatalok. Kiemelte, jövedelmet kaphatnak, könnyebben érettségizhetnek és juthatnak be a szakirányú felsőoktatásba a szakképzésben résztvevők.

Az innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, a szakmai szervezetekkel, illetve érdekképviseletekkel való másfél éves egyeztetés, valamint közös gondolkodás eredményeként vitték kormány elé a munkaerőpiaci kereslet vezérelte új szakképzési stratégiát.

Bács-Kiskunból 12 diák jutott a döntőbe

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjébe Bács-Kiskun megyéből 12 kiváló diák jutott be. A területi kamarák a pályaorientációs tevékenység keretében pályaválasztás előtt álló általános iskolai, valamint középiskolai diákokat utaztattak a versenyre, hogy megismerkedhessenek a különböző szakmákkal. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai 600 tanulót kísértek el. A gyerekek Bajáról, Jánoshalmáról, Kalocsáról, Kecskemétről, Kiskunhalasról és Lajosmizséről, összesen 14 iskolából indultak el az SZKTV-re kísérő tanáraikkal és a kamara pályaorientációs munkatársaival. Az elődöntők 2019 januárjában zajlottak. Az írásbeli vizsgákat megyénként bonyolították le a területi kamarák, országos szinten 6841 fő részvételével. Ezt követően került sor a válogatóversenyekre február hónapban, ahol 508 tanuló mérhette össze gyakorlati tudását. A döntő a Hungexpo Rendezvényközpontban került megrendezésre, ahol nyílt standokon oldották meg a gyakorlati vizsgafeladatokat a versenyzők. A döntőben 229 fő hazai versenyzővel 107 szakképző intézményből és 3 fő határon túli versenyzővel találkozhattak a látogatók. Az idei, a XII. Szakma Sztár Fesztiválon összesen 52 szakképesítés képviseltette magát.

Varsányi Gábor

Anyagi elismerés a legjobban teljesítőknek

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési támogatási alapot hozott létre, hogy a fiatalok jól képzett szakemberként a hazai munkaerőpiacon boldoguljanak. A cél az iskolai rendszerben tanulmányokat végző, szakmai vizsga előtt álló, végzős nappali tagozatos tanulók, szakoktatók és gyakorlati oktatók részére a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny 1–3. helyezettjének különdíjazása. A szakképzési alapba évente 5.000.000 forintot helyez el a megyei kamara, amely összeg növelése érdekében gazdálkodó szervezetek, szakképzést folytató intézmények és egyéb más intézmények, valamint magányszemélyek támogatását is kérik.

Az SZKTV döntőjén az első helyezett diákok és a felkészítőik személyenként 200, a második helyezést elérők és tanáraik személyenként 150, míg a harmadik helyezést elérő diákok és oktatóik személyenként 100 ezer forint anyagi elismerésben részesülnek.

Veszelovszki Tamás

Így látták a győztesek a versenyt

Zsolnai Balázs festő, mázoló tapétázó, Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma: – Egy hónapig csak arra készültem, amit a gyakorlatban teljesíteni kellett a versenyen. Arra nem gondoltam, hogy megnyerem a versenyt. Arra meg végképp nem, hogy ilyen aránnyal verem meg a második helyezettet. Az elérhető 100 pontból én 96 pontot gyűjtöttem, míg a második helyezett diák 87 pontot ért el. Hogy mi a siker titka? A kézügyességem nagyon jó, igaz, sokat is gyakorolok. Hogy mit hoz a jövő? Nem tudom. Még nincs tervem.

Varsányi Gábor mechatronikai technikus, Kecskeméti SZC Kandó Kálmán középiskola: – A verseny végig izgalmas volt. Olyan új feladatokat kellett megoldanunk, amelyeket korábban nem gyakoroltunk. Ezekből nagyon sokat lehetett tanulni. Titkon reménykedtem abban, hogy a versenyt megnyerem. Itthon két hétig napi 5-7 órában készültünk a döntőre. Remélem, hogy a tanulmányaimat a Budapesti Műszaki Egyetemen folytathatom mechatronikai szakon. Mérnökként szeretnék dolgozni, lehet, hogy külföldön. Angol és német nyelvből felsőfokú vizsgát tettem.

Veszelovszki Tamás járműfényező, Kecskeméti SZC Gáspár András középiskola: – Nehezek, de megoldhatóak voltak a feladatok. Mindent, amit az iskolánkban tanítottak, azt kérték itt is a feladatokban. Bennem volt, hogy meg lehet nyerni a versenyt, de inkább második helyre számítottam. Az érettségi után a Kecskeméti Egyetemen szeretnék járműmérnöki szakon tanulni, de nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy autoelektronikai szakon tanuljak tovább. Diploma után magánvállalkozást szeretnék indítani.

Zsolnai Balázs

A megye legjobbjai az országos megmérettetésen

Első helyezettek:

Varsányi Gábor mechatronikai technikus,

Kecskeméti SZC Kandó Kálmán középiskola

Veszelovszki Tamás járműfényező,

Kecskeméti SZC Gáspár András középiskola

Zsolnai Balázs festő, mázoló, tapétázó,

Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos középiskola

Második helyezettek:

Szabó Viktor szerszámkészítő,

Kecskeméti SZC Kandó Kálmán középiskola

Tóth Zoltán gépjármű-mechatronikus,

Kecskeméti SZC Gáspár András középiskola

Harmadik helyzettek:

Balogh Zsolt mechatronikai technikus,

Kecskeméti SZC Kandó Kálmán középiskola

Kökény Gábor kőműves és hidegburkoló,

Kiskunhalasi SZC Vári Szabó István középiskola

Lakatos Dániel Kálmán gépjármű-mechat­ronikus,

Kecskeméti SZC Gáspár András középiskola

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában