Hirdetés

2024.03.05. 23:59

Új kollégiumi képzések indultak a Hungarikum Ligetben

A magyar kultúra legfontosabb területeit ölelik fel azok az új kollégiumi képzések, melyek a napokban indultak el a lakiteleki Hungarikum Ligetben. A Bárczi Gusztáv, a Hungarikum és a Szent Imre néven elindult képzések nyitónapján Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke is részt vett. Megnyitó gondolataiban összegezte a kollégiumok küldetését.

PR cikk

A nyitónapon Lezsák Sándor összegezte a kollégiumok célját

Fotó: Vajda Piroska

Elmondta, Népfőiskola fennállása óta több mint harminc kollégiumot szerveztek már, ezek emlékét a résztvevők nevével egy-egy kopjafa is őrzi a Hungarikum Liget területén. 

A Bárczi Gusztáv Kollégiumban gyógypedagógiai témakörben zajlik a műhelymunka. A jelentkezők megismerkedhetnek a fejlesztőpedagógiai módszerekkel és eszközökkel, a gyógypedagógia általános orvoslásban nyújtott szerepével, illetve a terápiás lovasoktatással, de bepillantást nyerhetnek az autizmus spektrumzavarral élő diákok oktatásába is. A Kollégium célja nem csupán a gyógypedagógiai ismeretek tágabb megismerése, hanem egy olyan közösség kialakítása, ahol a résztvevők teljes körű támogatást kapnak a személyes és szakmai fejlődésükhöz. A közös tevékenységek, interaktív workshopok és csoportos beszélgetések révén a résztvevők nem csak a tanulmányaikban, hanem a személyes életükben is hatékonyabban boldogulhatnak. Az első hétvége folyamán olyan neves szakemberek, mint Dr. Papp Gabriella, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar dékánja, Szekeres Pál olimpiai és paralimpiai bajnok vívó és Kalics Gabriella, a Hungarikum Liget Ligetszépe Gyógyászatának vezetője tartott színvonalas előadást.

A Hungarikum Kollégium résztvevői megismerhetik a Hungarikum Bizottság és a vármegyei értéktárak feladatát, működését, illetve a hungarikum cím legkiemelkedőbb várományosait. A képzés célja, hogy a résztvevők színvonalas előadásokon vegyenek részt, amelyek hozzájárulnak személyes és szakmai fejlődésükhöz. Az előadók sokszínűsége által a résztvevők betekintést nyerhetnek a hazai értéktár bizottságok életébe és a hungarikumok különleges világába.

Lezsák Sándor a megnyitón felidézte, hogy a Kölcsey Házban rendezték meg az első hungarikum konferenciát 1993-ban. Akkor határozták el, hogy meg kell alkotni azt a törvényt, amely a magyar értékek védelmezője. Piramisba kell helyezni a magyar értékeket, amelynek a csúcsa a hungarikum, olyan nemzeti érték, amit az egész világon ismernek. A középső rész a nemzeti érték, ezt követi a megyei érték és a helyi érték. 

A honatya azt is elmesélte, hogy az értékfeltáró munka Lakiteleken kezdődött, mégpedig egy olyan kérdőívvel, amit a helyi újságban tettek közzé, és abban javaslatokat kértek a helybeliektől arról, hogy mit mutatnának meg a vendégeiknek Lakiteleken. Ebből a kezdeményezésből nőte ki magát a hungarikum mozgalom, amit a Lakitelek Népfőiskola, illetve a Hungarikum Liget azóta is minden rendezvényével támogat. 

Lezsák Sándor hangsúlyozta, minden településnek van értéke. Ha ezeket megismerjük és elismerjük, akkor azáltal erősebb lesz az emberek kötődése saját településeik iránt. 

A Szent Imre Kollégiumról elmondta, a képzés célja az értékalapú települési, térségi szintű lokálpatrióta utánpótlás nevelés. A komplex, nem formális műhelymunka során jövőbe mutató nemzedéki szemléletformálás, gyakorlati ismeretátadás, kapcsolatépítés és szakmai hálózatépítés zajlik. A kollégium során az érdeklődők megismerhetik a Szent Család jelentőségét, ma is érvényes üzeneteit, szellemi örökségét.

Követve a Szent Istváni utat, ezeréves értékeinkre építve keressük a válaszokat napjaink kihívásaira. Egyéni és közösségi boldogulásunkra vonatkozó kérdéseket és válaszokat fogalmazunk meg a képzés során elsősorban magyar, Kárpát-medencei vonatkozásban. Tényeket és tévhitek járunk körül az identitásainkat csorbító veszélyek kapcsán, illetve feltárjuk következő ezer évünk lehetőségeit is – fogalmazta meg a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az indító alkalommal a magyarság alapértékei kerültek fókuszba (keresztény, nemzeti és helyi értékek) és az ezekre épülő önazonosság, egyéni indentitás-rendszer. A résztvevők lelkipásztor, történész és kulturális szakemberek közreműködésével az 1100 éves magyar államiság erős alapjairól, a Szent Család jelentőségéről, napjainkra is érvényes üzeneteiről beszélgettek.

A kollégiumokat 2024-ben és 2025-ben nyolc-nyolc alkalommal szervezik meg, amelyek során negyedévente egy-egy bentlakásos hétvégét tölthetnek el a résztvevők a Hungarikum Ligetben, de nyári egyetemek is részei a programnak. A kétéves műhelymunka a felvételt nyert hallgatóknak ingyenes, alkalmanként mindössze ötezer forint regisztrációs díjat kell fizetniük.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában