Hirdetés

2024.02.02. 23:55

Sikerszakmák, ösztöndíj és külföldi gyakorlat a Kecskeméti Szakképzési Centrumban

Ösztöndíj, pályakezdési juttatás, piacképes tudás, duális képzés, fizetés, egyetemi többletpont, automatikus egyetemi felvétel, külföldi gyakorlat. Röviden így foglalható össze, milyen előnyökkel jár a nyolcadikosoknak, ha továbbtanuláskor a Kecskeméti Szakképzési Centrum képzéseit választják. A részletekről Ignácz Bence főigazgató adott tájékoztatást.

PR cikk

Izgalmas döntés előtt

A továbbtanulás egy nagyon fontos és izgalmas döntés a nyolcadikos diákok életében. Idén 2024. február 21. a jelentkezési határidő. A jó választáshoz elengedhetetlen a teljes körű információ, melyet a Kecskeméti Szakképzési Centrum minden érdeklődőnek megad.

Az oktatási komplexum kilenc iskolát foglal magában, hetet Kecskeméten, egyet Tiszakécskén és egyet Kunszentmiklóson. A képzési palettája sokszínű: választható 5 éves technikum, 5 éves okleveles technikusi képzés, 3 éves szakképző iskola, speciális gyógypedagógiai szakiskola, valamint a még utat keresőknek pályaorientációs osztály.

 

Piacképes tudás

A Kecskeméti Szakképzési Centrum iskolái reagálva a piaci keresletre, a gazdaság változásaira, olyan képzéseket nyújtanak, melyekkel a végzett tanulók könnyen elhelyezkedhetnek, korszerű tudással léphetnek a munkaerő piacra, biztos jövőt építhetnek, illetve jó eséllyel tanulhatnak tovább a felsőoktatásban.

 

A szakmák oktatásánál naprakész tudást adnak át a diákoknak, akik így a legmodernebb ismereteket sajátíthatják el a térség legnagyobb vállalkozásainál. A gazdasági változásokra az iskolák azonnal reagálnak, minden képzésük projektalapú, a legkorszerűbb informatikai ismereteket a tanulásba beépítő, saját élményre alapozó oktatás.

Ösztöndíj

A Kecskeméti Szakképzési Centrum minden diákja ösztöndíjat kap. Ennek összege az adott képzés struktúrájától és a diák tanulmányi eredményétől függően 8.000-59.000 Ft között van. Ezen felül a hátrányos helyzetű tanulóknak lehetősége van részt venni az Apáczai ösztöndíjprogramban, mely további 16.000-34.000 Ft juttatást jelent a számukra.

A duális képzésben résztvevők pedig ennél is magasabb összeget, 100.000 Ft-ot kapnak havonta a duális partnercégtől, amit munkabérként utalnak a bankszámlájukra.

Egyszeri pályakezdési juttatás

Minden tanuló, aki elvégzi a Kecskeméti Szakképzési Centrum bármely képzési formáját szakmai vizsga után jogosult a pályakezdési juttatásra, mely tanulmányi eredménytől függően 100-300 ezer forint között mozog.

Technikumi képzések

A minőségi szakmai oktatás helyszíne a technikum, mely egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A képzés 5 éven át tart, mely 2 év ágazati alapképzésből és 3 év szakirányú oktatásból áll. A diákoknak az ágazati alapoktatás után, a 10. év végén kell eldönteniük, pontosan melyik szakmát szeretnék tanulni.

Így a nyolcadikos jelentkezéskor csak az ágazatot (pl. elektronika, kereskedelem, szépészet stb.) kell kiválasztania a diákoknak, amit a 9-10. évfolyamon részletesen megismerhetnek, ennek tükrében pedig jól átgondolt döntést hozhatnak a jövőjüket, szakmájukat illetően.

 

5 év után, a 13. év végén, aki mindent sikeresen teljesít, egyszerre kapja kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet. Egy gimnáziumi érettségivel szemben óriási pluszt jelent a szakmát tanúsító oklevél. Továbbtanulásnál a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít, így jelentős többletpontot jelent a felvételin.

Okleveles technikusi képzések - egyenes út az egyetemre

A 2021/2022-es tanévtől elérhető okleveles technikus képzés a szakképzés legkeresettebb formája, hiszen az itt jól tanuló diákok szakmai vizsgájuk eredményével közvetlenül juthatnak be az egyetemre, és a középiskolában tanult szakmai tárgyaikat 30 kredit erejéig beszámítják képzésükbe. Így a felsőfokú tanulmányaik rövidebbé, illetve a követelmények teljesítése könnyebbé válik számukra. Nem véletlen, hogy e képzés iránt évről-évre igen nagy az érdeklődés.

A Kecskeméti Szakképzési Centrum és a kecskeméti Neumann János Egyetem együttműködésének keretében okleveles technikusi képzésben tanulható ágazatok a Kada Elek Technikumban a gazdálkodás és menedzsment, a Gróf Károlyi Sándor Technikumban a logisztika, a Kandó Kálmán Technikumban az informatika, a gépészet és a specializált gép- és járműgyártás.

 

A középiskolai oktatás keretében a diákok rendhagyó órákon találkozhatnak az egyetemi oktatókkal, és látogatást tehetnek az egyetemi órákra.

Szakképző iskolai képzések

A szakképző iskola 3 éves, mely 1 év ágazati alapképzésből és 2 év szakirányú oktatásból áll. Az iskola sikeres elvégzésekor szakmát ad. A nyolcadikos jelentkezőknek csak az ágazatot kell kiválasztania, amelyet egy éven át alaposan megismerhetnek. Az ágazati alapismeretek tananyaga megegyezik a technikumokéval, ami megkönnyíti az átlépést, ha a diák a 9. évfolyam végén, az alapvizsga után inkább technikumban folytatná tanulmányait.

A szakképzésben résztvevő tanulók olyan magas szintű és keresett szakmákat sajátíthatnak el, amelyekkel gyorsan elhelyezkedhetnek a versenyszférában, és sikeres karriert építhetnek.

 

Útkeresőknek

Az orientációs osztályt azoknak a nyolcadikosoknak ajánlja a Szakképzési Centrum, akik még nem tudják, milyen irányban induljanak el, milyen szakma illene hozzájuk, miben lennének igazán ügyesek. Az orientációs osztályban egy éven át iskolai keretek között, de gyakorlati projektekben ismerhetnek meg a tanulók különböző szakmákat, miközben fejlesztik önismeretüket, kompetenciáikat. Egy év elteltével pedig kellő ismeret birtokában tudják kiválasztani és elkezdeni az általuk megismert és megszeretett szakma tanulását. Orientációs osztályok Kecskeméten a Gáspárban és a Kandóban, illetve Kunszentmiklóson érhetők el.

 

Külföldi tapasztalatok

A Kecskeméti Szakképzési Centrum az Erasmus+ program keretében minden diáknak lehetőséget ad arra, hogy külföldi tapasztalatokat szerezzen az általa választott szakmában. Ez lehet két hét, egy hónap vagy akár hosszabb időtartamú külföldi gyakorlatszerzés.

Tehetséggondozás és felzárkóztatás

A képzési paletta sokszínűsége tehetséggondozással párosul a Szakképzési Centrum iskoláiban. Kiemelt szerepet kap az intézményekben a tehetséggondozás, amely plusz órák keretében ad lehetőséget a legjobbak számára a szakmai és tanulmányi versenyekre való felkészülésre, művészeti és sport tehetségük kibontakoztatására.

 

A lemaradókat tantárgyi korrepetálás és az egyéni problémákra is odafigyelő mentori rendszer segíti, hogy a fiatalok tanulmányaikat sikeresen el tudják végezni, és ne hagyják el az iskolát a szakmai végzettség megszerzése előtt.

Jogosítvány

A Szakképzési Centrumnak saját autósiskolája van, így a tanulók kedvezményes áron szerezhetik meg a B kategóriás jogosítványt, illetve a szakmájukhoz kapcsolódó gépkezelői végzettségeket.

További kedvezmény, hogy a felvételt nyert nyolcadikosok már 2024 nyarán kedvezményes áron végezhetik el a segédmotor-kerékpáros tanfolyamot.

Fotók: Kecskeméti SZC

Bővebb információ: www.kecskemétiszc.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában