gyújtottak, robbantottak

2018.10.07. 10:06

Rendőröket öltek meg tálib felkelők

Legalább tíz rendőrrel végeztek tálib felkelők az Afganisztán középső részén található Majdán Vardak tartományban.

A szélsőségesek szombat éjjel átfogó támadást indítottak a biztonsági erők ellen a térségben, de sikerült visszaverni őket – mondta el Abdul Rahman Mangal tartományi kormányzati szóvivő.

A tálibok felgyújtottak egy kormányzati épületet Szajíd Abád körzetben, és végeztek a körzeti rendőrfőnökkel, valamint kilenc kollégájával. A lázadók újonnan létesített ellenőrzőpontokat romboltak szét, és négy tartományban – Vardakban, Logarban, Gazniban és Paktiában – okoztak áramszünetet. Felrobbantottak egy autópályahidat is, amely Gazni, Zabul és Kandahár tartományt kötötte össze az afgán fővárossal, Kabullal.

Mangal úgy tudja, hogy továbbra is összecsapások zajlanak a felkelők és a kormányerők között, és mindkét fél veszteségeket szenvedett. Zabihulláh Mudzsáhíd tálib szóvivő azt állította, hogy bevették Szajíd Abád városának központját, miközben fegyvereket, lőszert és járműveket zsákmányoltak, valamint megölték a biztonsági erők több tagját. A kormányerők tagadták, hogy a szélsőségeseknek sikerült volna elfoglalniuk a települést.

A felkelők többször indítottak támadást stratégiai jelentőségű tartományok – például Gazni és Majdán Vardak – ellen az utóbbi hónapokban. Két héttel a parlamenti választások előtt továbbra is labilis a biztonsági helyzet az országban, és több térség áll a tálibok felügyelete alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában