Izraeli–palesztin konfliktus

2024.03.23. 11:44

Húszi fegyverraktárak ellen intézett támadást az amerikai hadsereg

Az izraeli–palesztin háború 169. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztin civilek menekülnek a Gázai övezet északi részéből dél felé 2024. március 21-én, az izraeli haderő gázai övezeti hadművelete idején

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Egyiptomba érkezett az ENSZ főtitkára

Ismételten tűzszünetet szorgalmazott és aggodalmát fejezte ki a palesztin menekültek helyzete miatt Rafahban elmondott beszédében António Guterres ENSZ-főtitkár, aki szombaton tett látogatást a Gázai övezetbe vezető rafahi átkelő egyiptomi oldalán. Guterres a Gázai övezetben öt és fél hónapja dúló, a palesztin területet humanitárius katasztrófába taszító háború során látogatott el a rafahi átkelőhöz, a palesztinoknak szánt segélyek egyik beléptetési pontjára.

A világ nagy részének véleményét visszhangozom, amely eleget látott, és amelynek elege van

– fogalmazott Guterres, hozzáfűzve: 

Gázában a palesztinok véget nem érő rémálomba süllyedtek.

A főtitkár ismételten tűzszünetet szorgalmazott, és sajnálkozását fejezte ki „a lerombolt házak, eltűnt családok és a lakosságot fenyegető éhínség miatt”.

Semmi sem igazolja a Hamász Izrael ellen intézett október 7-i rettenetes támadásait. De semmi sem igazolja a palesztin nép által elszenvedett kollektív büntetést sem" - jelentette ki. "Most vagy soha, itt az ideje egy azonnali humanitárius tűzszünetnek!

– szögezte le. Felszólította Izraelt: határozottan kötelezze el magát amellett, hogy megkönnyíti a humanitárius segély bejutását a Gázai övezetbe.

A ramadán (moszlim böjti hónap) könyörülete jegyében itt az ideje valamennyi izraeli túsz azonnali szabadon engedésének is

– tette hozzá a főtitkár, aki előzőleg a Sínai-félszigeten fekvő el-Arís városába látogatott, ahová a Gázának szánt nemzetközi segélyek nagy részét szállítják. Megtekintett egy ottani kórházat, ahol a Gázai övezetből evakuált sebesült palesztinokkal találkozott. 

A látogatás előtti napon az ENSZ Biztonsági Tanácsa Oroszország és Kína vétója miatt nem tudta elfogadni az Egyesült Államok által benyújtott, a Gázai övezetben tűzszünetet szorgalmazó határozattervezetet.

Gáza 2,3 millió lakosának többsége a háború miatt az izraeli hadsereg által jelenleg ostromolt Rafah térségében talált menedéket. Bár az övezet északi részén rosszabbak a körülmények, a civilek helyzete az idő előrehaladtával az egész területen jelentősen romlik. Mivel a múlt hét elején kezdődött ramadán alatti fegyverszünettel kapcsolatos remények elhalványultak, és a gázai humanitárius helyzet egyre rosszabb, az Egyesült Államok és más országok arra törekednek, hogy tengeri és légi útvonalakat használjanak a segélyszállítmányok eljuttatására. A humanitárius ügynökségek szerint azonban a szükséges segélymennyiségnek csak mintegy egyötöde érkezett Gázába, ezért mindenképpen fel kell gyorsítani a közúti szállítást.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben azt mondta, hogy a gázai lakosságot éhínség fenyegeti. Hozzátette: a humanitárius segélyszállítmányok teljes körű, gyors, biztonságos és akadálytalan eljuttatásának biztosítására van szükség mind szárazföldön, mind a légi és a tengeri folyosókon.

Egyiptomba érkezett az ENSZ főtitkára

Egyiptomba érkezett szombaton António Guterres ENSZ-főtitkár, aki a tervek szerint ellátogat a Sínai-félszigeten fekvő el-Arís városába, ahová a Gázának szánt nemzetközi segélyek nagy részét szállítják, egy ottani kórházba, továbbá a rafahi átkelő egyiptomi oldalára, a segélyek egyik beléptetési pontjára.

Gáza 2,3 millió lakosának többsége jelenleg Rafah környékén talált menedéket. Bár a Gázai övezet északi részén rosszabbak a körülmények, a civilek helyzete az idő előrehaladtával az egész területen jelentősen romlik.

Mivel a muszlimok múlt hét elején kezdődött szent hónapja, a ramadán alatti fegyverszünettel kapcsolatos remények elhalványultak, és a gázai humanitárius helyzet egyre kétségbeejtőbb, az Egyesült Államok és más országok arra törekednek, hogy tengeri és légi útvonalakat használjanak a segélyszállítmányok eljuttatására.

A humanitárius ügynökségek szerint azonban a szükséges segélymennyiségnek csak mintegy egyötöde érkezett Gázába, ezért mindenképpen fel kell gyorsítani a közúton történő szállítást.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban azt mondta, hogy a gázai lakosságot éhínség fenyegeti. Hozzátette: a humanitárius segélyszállítmányok teljes körű, gyors, biztonságos és akadálytalan eljuttatásának biztosítására van szükség mind a szárazföldön, mind a légi és a tengeri folyosókon.

GUTERRES, António
António Guterres ENSZ-főtitkár (k) megérkezik a Sínai-félsziget északi részén fekvő el-Arís nemzetközi repülőtérre 2024. március 23-án 
Forrás: MTI/EPA

Az amerikai hadsereg húszi fegyverraktárak ellen intézett támadást

Az amerikai hadsereg „önvédelemből” csapásokat mért a húszik három földalatti fegyverraktárára Jemen húszik által ellenőrzött területein.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) szombaton arról is beszámolt, hogy

erői megsemmisítettek négy, a földről már felszállt drónt Jemen húszik irányítása alatt álló területei fölött.

A csapások célja az volt, hogy gyengítsék a húszik képességét a világkereskedelem és a nemzetközi hajózószemélyzetek élete elleni támadások elkövetésére a világ egyik legkritikusabb fontosságú hajózási útvonalán – áll a CENTCOM közleményében.

A húszik november óta fokozták támadásaikat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a kereskedelmi és katonai hajók ellen, számos hajótulajdonost arra kényszerítve, hogy elkerülje ezeket a nemzetközi kereskedelem számára létfontosságú útvonalakat.

A lázadók, akik hatalmas területeket ellenőriznek Jemenben, és akiket Irán támogat, azt állítják, hogy támadásaikat a Gázai övezetben élő palesztinokkal való szolidaritásból hajtják végre, ahol Izrael háborúban áll a Hamász palesztin szervezettel.

Washington, Izrael legfőbb szövetségese decemberben többnemzetiségű koalíciót hozott létre a tengeri forgalom védelmére, de nem sikerült megállítani a támadásokat.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában