Magyar csodák

2020.05.22. 14:22

Szentkirályi Alexandra: a hungarikumok ezeréves múltunk értékei (videó)

Újabb magyar csodák elismerve! Tegnaptól ezek is a hungarikumok népes körébe tartoznak. Ezeréves múltunk értékei, amelyeket gyermekeinknek, unokáinknak adunk tovább. Őrizzük meg ezt a gyönyörű országot olyannak, amilyennek megismertük – írta közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő a tegnap hungarikummá nyilvánított számos érték közül az alábbiakat emelte ki bejegyzésében:

 • A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely: az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepe, amikor keresztények százezrei zarándokolnak el az erdélyi Csíksomlyó környékére pünkösd ünnepén.
 • A klasszikus magyar szablyavívás hagyománya: speciálisan magyar típusú harcmodor és harcművészet, amelyből később kifejlődött a kardvívás, majd a sportvívás.
 • Szőregi rózsatő: a Csongrád megyei Szőreg környékén élő emberek sajátos, Maros-szögi tájkultúrát hoztak létre, ennek része a külföldön is ismert és keresett, egyedülálló szőregi rózsatő.
 • Tiszavirág és tiszavirágzás: a kérészek látványos rajzása világviszonylatban is egyedülálló, jellemzően a Tisza hazai szakaszain teljesedik ki nyaranta.
 • Szentkirályi Alexandra rövid videót is közzétett a Facebook-on, amelyben számos más hungarikumot is felvillant az összesen immár 75 érték közül:

   

  Címkék#hungarikum

  Ezek is érdekelhetik