szó sem lehet róla!

2018.04.02. 23:11

Több tízezer migránst hozna az ENSZ Európába

A befogadásra kiszemelt országok elképedtek a hír hallatán.

African migrants protest outside the Saharonim Prison, an Israeli detention facility for African asylum seekers near Kziot, where at least nine others have been incarcerated as part of Israel's new policy of prison or deportation for migrants, in Israel's southern Negev desert near the Egyptian border on February 22, 2018. The migrants marched from the Holot open detention centre to the Saharonim Prison, chanting slogans and carrying signs demanding the prisoners' release, who are now on hunger strike to protest their arrest after they refused to leave Israel. Israel is preparing to deport thousands of Eritreans and Sudanese who entered the country illegally and who do not have asylum claims under examination.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: MENAHEM KAHANA

Izrael letett arról a tervéről, hogy visszatoloncoljon több tízezer afrikai illegális bevándorlót, és megállapodott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalával (UNHCR), hogy közülük több mint 16 ezret nyugati országok fognak átvenni – jelentették be Jeruzsálemben. A szóba került célországokkal azonban egyelőre nem egyeztettek, és a terv az izraeli ellenzéknek sem tetszik.

A megállapodás szerint átadandó migránsokon felül további mintegy 26 ezer afrikai bevándorló, akik közül sokan menedékjogért folyamodtak, oltalmazotti státuszt kap, és engedélyezik nekik, hogy még legalább öt évig Izraelben maradjanak – közölte hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala.

Netanjahu nem sokkal később Kanadát, Olaszországot és Németországot említette, mint amelyek hajlandók több ezer afrikai migránst befogadni.

„Ez egy kivételes megállapodás az ENSZ főbiztosa és Izrael állam között, amellyel 16 250 embert visznek ki olyan fejlett országokba, mint Kanada vagy Németország és Olaszország. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa ezzel járul hozzá a megoldáshoz, szervezi, sőt finanszírozza az áttelepítést” – jelentette ki televíziós nyilatkozatában a miniszterelnök.

A német belügyminisztérium egy szóvivője azonban Berlinben úgy reagált, hogy nincs tudomásuk ilyen tervről.

Az UNHCR-hez közeli körökből Genfben a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elismerték, hogy Németország képviselői nem vettek részt a főbiztosság és Izrael között ez ügyben folytatott tárgyalásokon, és a menekültügyi szervezet csak most lát majd hozzá, hogy helyet találjon a migránsoknak.

Az olasz külügyi tárca egyik forrása szintén azt közölte:

„Nincs megállapodás Olaszországgal az Izrael és az UNHCR közötti kétoldalú egyezségről.”

Az afrikai migránsok sorsa erkölcsi dilemmát okoz Izraelnek, amelyet azért alapítottak, hogy a zsidóknak legyen saját államuk, ahol többek között menedéket találhatnak az üldöztetések elől. A jobboldali szavazók nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy utasítsa ki a migránsokat, akik szerintük csupán jobb életet keresnek, míg mások a befogadásuk mellett szállnak síkra. Izrael februárban kezdte kézbesíteni 20 ezer afrikai férfi migráns számára a távozásra felszólító leveleket, két hónapot adva nekik az ország elhagyására, ellenkező esetben börtönnel fenyegetve őket.

Az izraeli kormány fejenként 3500 eurót ajánlott a többségükben Szudánból és Eritreából érkezett migránsoknak, továbbá egy repülőjegyet egy „biztonságos szubszaharai országba”, amely az izraeli média szerint Ruanda lehet. A migránsok védelme érdekében fellépő emberi jogi csoportok azonban azt állítják, hogy sokan közülük erőszak és háború elől menekültek, és amennyiben kiutasítják őket, még ha egy másik afrikai országba is, továbbra is veszélyben lesznek. Az emberi jogi csoportok a kitoloncolási tervet az izraeli legfelsőbb bíróságon támadták meg, amely március 15-én kibocsátott ideiglenes végzésével befagyasztotta a végrehajtást.

Netanjahu hétfői bejelentését követően az UNHCR szóvivője megerősítette a megállapodás tényét, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

A megállapodást azonban Naftali Bennet, a Habájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű izraeli jobboldali párt elnöke – Netanjahu koalíciós kormányának egyik kulcsfigurája – is nyomban elutasította. Twitter-üzenetében Bennet azt hangoztatta, hogy

mindez csak még több embert fog arra bátorítani, hogy illegálisan belépjen az országba, egyúttal felszólította a miniszterelnököt, hogy vonja vissza ezt a lépést.

Olaszországban jobboldali politikusok szintén úgy nyilatkoztak, hogy megtámadják a megállapodást.

„Szó sem lehet róla”

- mondta Roberto Calderoli a Ligától, amely a jobbközép koalíció legnagyobb erejeként került ki a március 4-én megtartott olasz parlamenti választásokból. „Megfeledkeztünk volna róla, hogy Olaszországnak is van 600 ezer illegális bevándorlója, akiket ki kellene utasítania?” – vetette fel a szenátus elnöki tisztét betöltő Calderoli. Maurizio Gasparri, a jobboldali Hajrá Olaszország (FZ) párt részéről annyit mondott, hogy „teljesen elképedt” a hír hallatán.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága az elmúlt időszakban arra kérte Izraelt, hogy vizsgálja felül a több tízezer afrikai migráns kitoloncolására vonatkozó eredeti tervet, mondván, hogy azok a migránsok, akiket az elmúlt években szubszaharai országokba helyeztek át, nincsenek biztonságban, és sokan közülük nekivágnak az Európába vezető veszélyes útnak, amelynek során visszaéléseket, kínzást kell elszenvedniük, sőt sokan meg is halnak. Az Izrael által az egyiptomi határon épített kerítés nem tudta megakadályozni, hogy az afrikai migránsok illegálisan belépjenek az országba. 2005 óta összesen mintegy 64 ezer illegális afrikai bevándorló érkezett Izraelbe, bár azóta sokan távoztak közülük.

Borítókép: Afrikai menekültek Izraelben

Forrás: AFP/Menahem Kahana

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában