nem lesz egyszerű

2018.01.05. 06:27

Trump szigorít: nincs több marihuána Amerikában

A Trump-kormányzat hatályon kívül helyezi az Obama-éra marihuánafogyasztással kapcsolatos politikáját – jelentette be csütörtökön az amerikai igazságügyi miniszter. Sok tagállam tiltakozik.

Jeff Sessions jelezte: ezentúl a szövetségi rendfenntartó erők nem lesznek tekintettel az egyes szövetségi államokban elfogadott, a marihuána forgalmazását és fogyasztását engedélyező törvényekre, vagyis a szövetségi szinten érvényben lévő tiltást tartja irányadónak. A minisztériumi bejelentésre négy nappal azután került sor, hogy Kaliforniában életbe lépett a 2016-ban megszavazott törvény, amely szerint bizonyos szabályok betartásával az állam területén szabadon lehet vásárolni és fogyasztani marihuánát. A szövetségi törvények erre nem adnak lehetőséget, de az előző elnök, Barack Obama kormányzata idején a szövetségi rendfenntartó erők tiszteletben tartották az ilyen tagállamok törvényeit.

Az igazságügyi minisztérium által bejelentett változások értelmében ezentúl a szövetségi ügyészek szélesebb hatáskört kapnak, pert indíthatnak a szövetségi szintű tiltó törvény megsértéséért.

Részleteket még nem tudni

Csütörtökön egyelőre csak a változtatás szándékát közölték a sajtóval, azt azonban nem, hogy az új rendszer mikortól lép életbe. Az sem derült ki, hogy a szövetségi kormányzat eljárást indít-e azok ellen a szövetségi államok ellen, amelyekben legális a marihuána forgalmazása és fogyasztása. „A részletek kidolgozása még folyamatban van” – közölték az újságírókkal. Sessions miniszter – aki mindig is ellenezte a marihuána forgalmazásának és fogyasztásának szabaddá tételét – nem tett olyan nyilatkozatot, amellyel kifejezetten perekre bátorította volna az ügyészeket.

Az előző elnök, Barack Obama kormányzata idején az igazságügyi minisztérium egy sor hivatalos dokumentumban „veszélyes kábítószernek” minősítette ugyan a marihuánát, de a kormány az egyes szövetségi államokra és a helyi hatóságokra ruházta az ezzel kapcsolatos konkrét szabályozást. Egyúttal ellenezte, hogy szövetségi ügyészek pert indítsanak marihuánával kapcsolatos bűnügyekben azokban az államokban, ahol ez a kábítószer legális.

Kalifornia ellenáll

Az igazságügyi minisztérium csütörtöki bejelentése után Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti helyettes kormányzója nyilatkozatban utasította el a kormányzati terveket. „A lakosság elfogadta a legalizálás elkerülhetetlenségét, nagyon nehéz lesz innen visszalépni, végül úgyis Kalifornia fog győzedelmeskedni” – fogalmazott.

Az Egyesült Államok hat szövetségi államában – Alaszkában, Washingtonban, Oregonban, Nevadában, Coloradóban és Kaliforniában – legális a marihuána, Massachusettsben és Maine-ben perdig most folynak az előkészületek a legalizálásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában