legendák

2018.02.04. 09:31

A dzsessz világsztárjai lépnek fel Budapesten

A dzsessz világsztárjai szerepelnek július 3. és 6. között a Müpában a Jazzlegendák sorozatban. Fellép Chick Corea, Melody Gardot, valamint John Scofield és Jack DeJohnette új közös formációja, a Hudson – közölték a szervezők az MTI-vel.

(150715) -- PERUGIA, July 15, 2015 () -- Musician Chick Corea gestures on stage in Perugia, Italy, July 14, 2015. Musicians Chick Corea and Herbie Hancock performed together on stage during the Umbria Jazz in Perugia. The festival lasts from July 10 to 19. (/Jin Yu) (zjy)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Jin Yu

A Müpa közönsége már többször találkozhatott az idén 77 éves Chick Coreával. Játszott szólózongorán, Gary Burton vibrafonossal duóban, kisebb együttesekkel és saját hattagú turnébandájával, a Vigillel együtt is. Július 3-án egy régi-új formációval, a nyolcvanas évek végén alakult Chick Corea Akoustic Band 21. századi reinkarnációjával tér vissza a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. A formációban játszó John Patitucci bőgős és Dave Weckl dobos is Corea felfedezettje, aki mostanra saját jogon is a dzsessz színtér elismert zenésze.

Július 5-én ad koncertet az amerikai dalszerző-énekesnő, Melody Gardot. A New Jersey-i születésű művészt eleinte jobban vonzotta a divat világa, ám 19 évesen elütötte egy terepjáró, súlyos fej-, gerinc- és neurológiai sérüléseket szenvedett, és orvosa javaslatára kezdett el komolyabban foglalkozni a zenével. Some Lessons: The Bedroom Sessions című kislemezével a figyelem középpontjába került, 2006-os debütáló albuma, a Worrisome Heart óta három nagylemeze jelent meg. A legújabb, Live In Europe című válogatáskorongja pedig február 9-én jelenik meg.

A Jazzlegendák sorozat záró estjén, július 6-án egy szupergroup, a Hudson lép színpadra, amelyben a Grammy-díjas dzsesszgitáros és zeneszerző, John Scofield, a legendás dobos, Jack DeJohnette, John Medeski billentyűs és Scott Colley bőgős szerepel. A New York-i kvartett bátran merít a Hudson-völgy gazdag zenei történelméből: kompozícióik az ősi indián kultúra és Woodstock világából, valamint a hetvenes évek dzsesszéből, a rockból és a világzenéből is táplálkoznak.

Borítókép: Chick Corea Perugiában.

AFP PHOTO / NurPhoto / Jin Yu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!