Kultúra

2015.07.06. 11:49

Bemelegítés a falunaphoz

Megfogadták a hőségriadóval érkező jótanácsok többségét a csanádiak szombaton, árnyékba húzódtak, de közel voltak a hűsítő vízhez, igyekeztek könnyű fizikai munkával tölteni a napot.

Kubatovics Tamás

Legalábbis azok, akik a szabadidőparkba települtek, ahol halakkal töltötték a napot. Ahogy egy résztvevő filozofikusan fogalmazott munkatársunknak: ez a nap a barátságról szólt.
– Sikeres volt tavaly, idén még többen jelentkeztek – foglalta össze Kissné Horváth Zsuzsanna művelődésszervező a délelőtti programként lebonyolított sárközi országos halfőző verseny rövid történetét. Elégedettségének okaként említette, hogy 21-en neveztek be a több kategóriában meghirdetett versenybe, azaz nőtt az érdeklődők létszáma. Az árnyas fák alatt hűsölő, beszélgető társaságok látványa sem utalt rossz hangulatra. Dunán innen és Dunán túl egyaránt idézhetik majd az itt történteket, hiszen Pörbölyről, Sióagárdról neveztek versenyzők, ahogy homokmégyi és bácsalmási jelentkezőket is regisztráltak.

Ádám Péter, a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubjának elnöke a zsűri tagjaként méltatta a versenyzőt főztjét. Mint mondta: bárhol megállták volna helyüket az ételek. Részletes értékelésbe azért sem bocsátkozott, mert más fontos teendői akadtak. Például nagy műgonddal vizuális és egyéb érzékszervi vizsgálat alá helyezett egy fűzfán füstölt halat, ami közel két és fél órás beavatkozást követően ínycsiklandozó csábítóként bukkant elő.
Hasonló kísértések másokat is értek, hiszen a délutáni időszak már a halsütés művészetének gyakorlásával telt. Immáron nyolcadik alkalommal szervezték meg július első hétvégéjére a versenymentes, ám fellépő csoportokkal gazdagított eseményt.  Ezen bárki bizonyíthatta szaktudását és hőállóképességét, ugyanis a halsütéssel járó forróság kitartást és tudományos alapossággal megtervezett, majd kivitelezett folyadék utánpótlást igényelt.

Gyakran hangzott el, hogy Gyere, kóstold meg! Tekintettel a nagy melegre és az uralkodó hangulatra, ételre és italra egyaránt vonatkozott az invitáló felszólítás.
Ezt érdemes volt gyakorolni, hiszen mindössze négy hét múlva ismét a parkba költözik a falu és a vendégsereg, hiszen akkor tartják a Csanádi Nyár Napját nevet viselő, több napos falunapot, illetve hétvégét. 

A versenyen Veszeli István pontyhalászleve nyerte el leginkább a zsűri tetszését, ifj.Bertalan Tibor és Bertalan Tibor előtt. Egyéb halételeknél Balogh Bálint mindkét kategóriát megnyerte a főttek között Jámbor Attila és Melcher Ferec, a sülteknél Kelemen András előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!