Kultúra

2014.05.21. 18:46

Városi ünnep a hagyományőrzés jegyében

Olyan jól sikerült az idei Városalapítók Napja programsorozat, hogy a hét elején többen javasolták a rendezvény három napra történő kibővítését.

Barta Zsolt

– Olyan jól sikerült az idei Városalapítók Napja programsorozat, hogy a hét elején többen javasolták a rendezvény három napra történő kibővítését. Több ezer lakos, vendég látogatta a programokat, a főzőversenyt, a rétes fesztivált, a szombati Magna Cum Laude koncerten a főterünk szinte teljesen megtelt. Többen voltak, mint a szüreti fesztivál hasonló programján – összegezte Domonyi László Kiskőrös polgármestere a benyomásait. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Domonyi László polgármester szíverősítővel biztatja az egyik kiskőrösi hölgy csapat tagjait
[/caption]

– A családok igénylik az ilyen nagy rendezvényeket. Jól eső érzéssel figyeltem a hagyományőrző csoportok fellépését, ugyanakkor elszomorít a gondolat: vajon sok-sok év múlva ki viszi tovább a citerazenekar és a népdalkör hagyományait. Nagyon jó lenne, ha az idősek népdalkórusa mellett megalakulna tíz- tizenkét jó torkú lány és fiúból álló kórus, akik megtanulnák, őriznék, ápolnák az idősek népdalkincsét és a fellépéseken hordanák a ma még fellelhető gyönyörű népviseleteinket. Ugyanakkor örvendetesnek tartom azt, hogy az elmúlt időszakban néptánccsoportjaink alakultak, s a fiatalok bemutatták tudásukat a nagy színpadon.
A néptánc megmozgatta a fiatalokat, akik örömmel mennek a próbákra. Bízom benne, hogy a fiatalok megalakítanak majd egy hagyományőrző  népdalkört követve a szülőket nagy szülőket - hangsúlyozta a Domonyi László.

– A szlovákok alapították újra Kiskőröst, ezért mi nyitjuk meg a népdalkörrel és a citerazenekarral a városi ünnepet. Minden évben izgalommal készülünk az ünnepre. Örömmel hívjuk mindig az ismerősöket, a szlovák és környékbeli települések delegációit, akik nem csak fellépnek a színpadon, de részt is vesznek a rétes fesztiválunkon. A süteményt készítő csapatok tagjai nem csak a tudásukat mutatják be, de ötleteket is visznek haza egy-egy ilyen versenyről.
Vasárnap a tiszteletükre kilenc bográcsban főztük a tót népi ételt, a húsos káposztát. A vendégeink a környékbeli településekről és az országhatáron túlról - a testvérvárosi Naszvadról is érkeztek - mondta Gmoser Györgyné Zsuzsa néni, a helyi szlovákok vezetője. A versenyen 83 résztvevő, 119 rúd rétest sütött, melyet 31 különböző ízű töltelékkel látott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!