Kultúra

2012.05.31. 16:49

Húsz éve szárnyal a Kék Madár

Világhírű előadók is visszatérnek Kalocsára, ahol ma kezdődik a XX. Kék Madár Fesztivál, amit a tartósan beteg gyermekek megsegítésére hívtak életre.

Tapodi Kálmán

– Húsz éve, amikor elkezdtük az egészet, nem gondoltuk volna, hogy ennyi idő után is zavartalanul működik az alapítványunk, amiért köszönettel tartozunk minden önzetlen segítőnknek – mondta el dr. Réfy Miklós, a Kék Madár Alapítvány kuratóriumának elnöke. A kalocsai Szent Kereszt Kórház orvos-igazgatója kiemelte: mindehhez a "csodához" kellettek olyan elszánt aktivisták, mint például Lakatos György fagottművész, aki a mai napig győzi energiával, és minden évben komoly, művészi hangversenyeket szervez az érseki városban június elején.

A beteg gyermekekért létrehozott alapítvány az elmúlt két évtizedben összesen 36 millió forinttal segítette a rászoruló családokat és közel 5 millió forintot adott a  kalocsai kórház gyermekosztályának eszközök vásárlására. Eleinte a kórházban lévő gyerekeket segítették, később és jelenleg is azokat a tartósan fogyatékos beteg gyerekeket, akik erre rászorulnak. Eddig már több mint hatszáz gyermeknek és családjának tudtak segíteni.

– Az alapítványunk jelenleg hatvan gyermeket tud támogatni egy évben, és általában 50-70 ezer forinttal tudjuk segíteni a kérelmezőket – nyilatkozta Réfy Miklós, aki persze annak örülne legjobban, ha minden pályázót támogatni tudnának, de idén is harminckét jelentkezőnek nem tudtak anyagi segítséget nyújtani.

A három napos fesztivál nyitórendezvényét a Városi Galériában tartják, ahol ma 17 órakor nyílik a Mezőtúri Képzőművészeti Telep alkotásait bemutató tárlat. A Szent István templomban a 19 órakor kezdődő koncerten ismét az a Kocsis Zoltán vezényel, aki két évtizede az elsők között adott jótékonysági koncertet a fesztiválon. A műsorban felcsendül Mozart B-dúr fagottversenye és A-dúr klarinétversenye, Richard Strauss Duett concertino klarinétra, fagottra és vonószenekarra és a Metamorfózisok című műve az Erkel Ferenc Kamarazenekar, Berkes Kálmán klarinétművész és Lakatos György fagottművész előadásában. A Katolikus Intézmény udvarán 22 órától Quimby koncert szórakoztatja a közönséget.

Holnap délelőtt kézműves mesterek kiakodóvására nyílik a sétáló utcában, majd 10.30-kor kezdődik a színházban Gryllus Vilmos gyermekműsora, és ekkor lesz a Kék Madár Alapítvány pályázatának eredményhirdetése is. Délután Kulka János koncertjét tekintheti meg a közönség a színházban, este a Korona étterem udvarán az Eclectica együttes lép fel.

Vasárnap délelőtt Malek Miklós és Malek Andrea ad koncertet a Hotel Kalocsa udvarán, majd este hét órától a művelődési központ udvarán a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus adja elő Mozart c-moll miséjét és Fauré Requiemje-t, Gyüdi Sándor vezényletével.

Tapodi Kálmán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!