Kultúra

2012.04.01. 19:53

Mi lesz az iskolák gyermekvédelmi felelőseivel?

A kecskeméti óvodákban, iskolákban tevékenykedő gyermek- és ifjúságvédelmi felelősöknek szervezett szakmai tanácskozást a napokban a Twist Olivér Egyesület, a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek érdekvédelmi szervezete.

Popovics Zsuzsanna

Apropója, hogy az új Köznevelési Törvény csak vonatkozásokban említi a gyermekvédelmi felelősöket, alkalmazásukat pedig továbbra sem teszi kötelezővé. Ahogy 2002 óta, úgy a jövőben is az intézményfenntartók döntése, hogy biztosítanak-e intézményeikben státust a gyermekvédelmi felelősöknek.

Igaz, a feladat ellátása kötelező, annak felelőse az intézmény vezetője vagy egy általa kijelölt személy, akit megbíz a feladatvégzéssel. A szakmát mostanság igencsak foglalkoztató kérdéskörről Hegedűs Judit egyetemi adjunktus tartott előadást a gyermekvédelmis kollégáknak, az ELTE Pedagógia és Pszichológiai Karának Neveléstudományi Intézetének képviseletében.

– Jelenleg a Köznevelési Törvény különösebben nem támogatja a gyermekvédelmi felelősök tevékenységét, igaz, a végrehajtási utasítás még nem jelent meg, bár már nagyon várják az érintettek - mutatott rá Hegedűs Judit. - Általános tendencia, hogy például egy háromszáz tanulói létszámmal bíró iskolában a gyermekek húsz százaléka hátrányos helyzetű, illetve halmozottan hátrányos helyzetű. Meggyőződésem, hogy minden ilyen iskolába szükségszerűen kell egy szakember, aki kapcsolatot tart a gyermekvédelemmel foglalkozó személyekkel, intézményekkel, hatóságokkal, mind a tanuló veszélyeztetettségének megelőzése, mind pedig a megszüntetése terén.

Molnár Ilona Eszter egyesületi elnök, gyakorló gyermekvédelmi felelős szerint most abban kellene erősödniünk, hogy megerősítsék a saját érdekvédelmüket. A gyermek- és ifjúságvédelem szűkebb értelemben vett feladata a tanulókat veszélyeztető körülmények felismerése, megelőzése, illetve megszüntetése érdekében megtenni a szükséges lépéseket.

Popovics Zsuzsanna -->

Ezek is érdekelhetik