Kultúra

2010.05.23. 13:27

Kifent bajuszos lett a kunsági bajuszkirály

Negyedik alkalommal rendezték meg Kiskunfélegyházán a kunsági bajuszversenyt és bajuszkirály választást.

Sz. T.

Öt ország, több mint ötven versenyzője képviseltette magát a versenyen. A héttagú zsűrinek nem volt egyszerű feladata, hogy kiválassza a kategóriánkénti győzteseket. Először a gyerekek mérettették meg magukat álbajusz kategóriában, ahol Ambrus Bonifác lett a bajusz herceg.

A verseny díszvendége volt az a székely küldöttség, akik a háromszéki bajuszverseny elmúlt évi és idei győztesei. A legnépesebb csapat Németországból érkezett, de Ausztriából és Franciaországból is akadtak nevezők. A zsűri, akik között három hölgy is helyet foglalt, a pontozás során nem csak alakot, nagyságot, szépséget pontozott, hanem a teljes összképet. A szakállas kategóriáknál is a bajuszt vette elsősorban figyelembe, de a jelmez, a megjelenés is számított és öttől tíz pontig pontozhatott. A zsűri elnöke a Németországban élő négyszeres világbajnok Pápai Antal volt.

A magyar bajuszt két kategóriában zsűrizték. A természetes magyar bajusz és a kifent, segédanyaggal, viasszal és egyéb módon rögzített bajusz. A csüngő, vagy toldott bajuszban nagyon erős ez a vidék, ők alkották a következő kategóriát. A negyedik kategóriában azok a bajuszformák szerepeltek, amelyek nálunk nem nagyon fordulnak elő. Ilyen az angol, a Dali, a császárbajusz. A szakállas kategóriát is két részre osztották. A részleges és a teljes szakállas bajuszosok. A legkülönlegesebb kategória a szőrszobrászat volt, amely nálunk még nem annyira elterjedt, de külföldön már hagyománya van. A szabadstílusban a hajlakkok és a különböző rögzítők segítségével szobrászati remekműveket lehetett látni.

A győztesek:

Természetes magyar bajusz: Haray Ernő (Erdély, Zabola)

Magyar kifent bajusz: Szentpétery István (Szada)

Csüngőbajusz: Zsigmond Mihály (Erdély Tusnádfürdő)

Vendég bajusz: Michael Wüst (Németország)

Részleges, borotvált szakáll és bajusz: Balanyi Zoltán (Kerekegyháza)

Bajusz, teljes szakáll: Reinhard Esters (Németország)

Szőrszobrászat: Jürgen Burkhardt (Németország)

A verseny végén választották meg a kunsági bajuszkirályt. Itt az eddigi három győztes (Szilágyi Péter, Ambrus Kristóf, Varga Mihály) valamint a magyar bajusz most megválasztott győztesei (természetes Haray Ernő, kifent Szentpétery István) vehettek részt. A szabályok szerint, a zsűrinek tanácskozás után, egyhangú választással kellett kihirdetni a győztest. Ezúttal Szentpétery Istvánt választották meg kunsági bajuszkirálynak, aki a magyar Koronaőrség egyenruháját viselte, és egy évig viselheti a megtisztelő címet. Esküjében megígérte, hogy bajuszát álló esztendeig jól karbantartja, arca többi részét rendszeresen borotválja. Királysága alatt pedig a magyar bajusz hagyományok követését hirdeti.

Magyar kifent bajusz: Szentpétery István (Szada)

Csüngőbajusz: Zsigmond Mihály (Erdély Tusnádfürdő)

Vendég bajusz: Michael Wüst (Németország)

Részleges, borotvált szakáll és bajusz: Balanyi Zoltán (Kerekegyháza)

Bajusz, teljes szakáll: Reinhard Esters (Németország)

Szőrszobrászat: Jürgen Burkhardt (Németország) -->

Ezek is érdekelhetik