Kultúra

2010.02.01. 11:59

Irodaházat álmodtak a zsinagóga helyére

Csupán a véletlenen múlott, hogy a 60-as években nem bontották le a volt kecskeméti zsinagógát, a mai Tudomány és Technika Házát. Szabics István, a TIT megyei igazgatója kalauzolt végig a gyönyörű épületen.

Mihályka Gyula

A II. világháborúban a németek istállónak is használták a zsinagógát, így az épület e meggyalázás miatt hitközségi célokra alkalmatlanná vált. A zsidó hitközségtől 1963-ban vásárolta meg a magyar állam képviseletében Kecskemét Város Tanácsa.

Le akarták bontani

– Ekkor merült fel, hogy a volt zsinagógát le kellene bontani – mondja Szabics István. – A szomszédos OTP-hez hasonló irodaházat terveztek a helyére, már a látványterv is elkészült. Az volt a szerencse, hogy az akkori építésügyi miniszter, Trautmann Rezső Kecskeméten járt, s a tanácsi emberek eldicsekedtek neki a nagyívű tervről. Végül elvetették az irodaház gondolatát, és a belül teljesen romos zsinagóga felújítása mellett döntöttek. Az 1974-ben átadott épület így lett a Tudomány és Technika Háza.

Pályáznak a felújításra

Kecskeméten is kevesen tudják, hogy a ház 1997-ben közel fele-fele arányban a TIT (Kecskemét) és a MTESZ (Budapest) tulajdonába került. A civil szervezetek mostanában nem dúskálnak a pénzben és a vagyonátadáskor kikötött eladási tilalom pár év múlva lejár. – Ha jelentkezne mondjuk egy hóbortos amerikai milliárdos, aki meg akarná venni a volt kecskeméti zsinagógát, eladnák-e? – kérdeztem Szabics Istvánt. – Nem! – szögezi le határozottan az igazgató. A MTESZ-szel vívott másfél évtizedes csatározások több mint két éve lezárultak, kiváló a kapcsolatunk, közösen visszük a házat, ők sem tervezik a részük eladását.

Ugyanakkor a felújítás előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz. A két egyesület honnan szerez erre pénzt? Az igazgató erre úgy reagál: – Jelenleg fut egy régiós pályázatunk, a komplett felújításra és akadálymentesítésre 270 millió forintot szeretnénk nyerni. Ha sikerül, akkor június elején indulnak a munkálatok, melyek végére a konferencia központi funkció mellett egy világszínvonalú kulturális kiállítóhellyé is válhat a ház.

Elszeretett drogellenes buli

A megyei TIT a legismertebb profilján, a nyelvoktatáson kívül számos országos hírű rendezvényt szervez minden évben. A legismertebbet, a drogellenes megakoncertet azonban már évek óta hiába keressük a kecskeméti kulturális palettán. Mi történt? – Nagyon sok olyan programja volt a TIT-nek, amit mi kezdtünk, de mások elvitték. Ilyen volt a számítástechnikai kiállítás, az újévi koncert és a Drog és Ifjúság is – mondja az igazgató.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szabics István az egyik Michelangelo-szoborról készült gipszöntvénymásolat előtt
[/caption]

Közbevetem: az „elszeretett” drogellenes bulit aztán az új gazda abbahagyta, a TIT miért nem elveníti fel, hiszen évente egyszer 5-10 ezer fiatalt mozgatott meg az ingyenes popkoncert? – Eredetileg győri kezdeményezés volt – amit mi országos méretűre emeltünk, hogy a legveszélyeztetettebb fiatal korosztályt a sztárjaikon keresztül szólítsuk meg, a szermentes élet érdekében. A rengeteg támogató mellett az ifjúsági és sportminisztérium pályázata révén tudtuk megvalósítani a hatalmas rendezvényt. Mára a minisztérium drogprevenciós támogatási rendszerében az ilyen jellegű koncertek támogatása lekerült a napirendről, más, szintén nagyon fontos területeket támogatnak – hangsúlyozza az igazgató.

Fő az egészség!

A városi legenda szerint maga Szabics István is a drogellenes buli kapcsán szokott le több évtized után a dohányzásról. – A 90-es évek közepén jártunk és már régen le akartam szokni. Ehhez az utolsó lökést valóban az első drogellenes buli adta meg – mondja Szabics István, aki kémikus létére egy bravúros életmódfeladatot is megoldott: két év alatt 35 kilót fogyott.

– Semmi különös varázslatot nem tudok mondani. Háziorvosom, Kellermann Péter ajánlotta, hogy rendszeres, visszatérő mozgás legyen az életemben. A gyaloglás kicsit erőltetettebb formáját űzöm. Beállítottam magamnak egy közel négy kilométeres távot, amit ha esik, ha fúj, minden reggel megteszek. Emellett száműznöm kellett a szénhidrátokat az étrendből. A csokoládé ment a legnehezebben, hiszen nagy édességkedvelő vagyok. Gyümölcsöt és fehérjében gazdag ételeket eszem legtöbbször.

– Gondolom, önnél is bejött a „rákszindróma”? – kérdeztem az igazgatót. Vagyis, hogy aki sokat fogy, arról azonnal azt hiszik: rákos. – Az ismerősök súlyos betegségre gyanakodtak, de miután tisztáztuk a helyzetet, rokonszenvel figyelték a küzdelmemet – mondta el végül az igazgató.

Szabics István

1957. április 27-én született Kecskeméten. A Katona József Gimnáziumban érettségizett, majd 1980-ban matematika-kémia szakon szerzett diplomát a Budapesti Tanárképző Főiskolán. 1985-ben levelező tagozaton a Kossuth Lajos Tudományegyetem kémia szakát végezte el. 1982-től dolgozik a Bács-Kiskun megyei TIT-nél, 1989-től vezeti az egyesületet. Felesége pedagógus, 25 éves fiuk közgazdász szakújságíró.

Ezek is érdekelhetik