Kultúra

2008.06.02. 15:19

Meglepetésekről, változásokról és a lehetőségek beszélt az új direktor

Az igazgatói iroda mögötti szobába vezetnek bennünket, amikor Cseke Pétert keressük a színházban. Szűk helyiség, egyetlen hosszú asztal, rajta laptop, mellette halomban újságok és könyvek. Átmeneti állapot - már csak néhány hétig.

R.J.

- Közeledik a nap, amikor átveszi a kecskeméti színház irányítását. Vannak álmatlan éjszakái?
- Nem hiszem, hogy lenne okom aggodalomra. Az elmúlt hetek kemény munkával teltek, s az egész nyárra ez lesz jellemző.

- Érték meglepetések most, hogy közelebbről ismerkedik a színház helyzetével, illetve a társulattal?
- Volt részem meglepetésekben: akadtak jók és kevésbé jók is, de az egyenleg mindenképpen pozitív.

- Mondana konkrétumot?
- Például magam sem gondoltam, hogy a március végi kinevezés milyen komoly gondot jelent a következő évad műsortervének összeállításánál. A rendezők nagy része már elkötelezte magát, emiatt nehéz volt megtalálni azokat a kiváló kollégákat, akiknek munkáját tiszta szívvel ajánlhatom a kecskeméti közönség figyelmébe. Hasonlóan küzdelmes napjaim voltak a jogdíjak miatt.

- Ennek tükrében is meglepően visszafogottnak tűnik a jövő évad műsorterve. Például egyetlen zenés bemutató lesz.
- Úgy gondolom, hogy nagyon színvonalas műsortervet sikerült összeállítanunk. Való igaz, hogy egyetlen zenés darab lesz, ami elsősorban a lehetőségeinkből adódik. Kezdettől fogva azt ígértem, hogy a 2008/2009-es évadban lehetőséget teremtek arra, hogy minél többet szerepelhessenek a színház jelenlegi művészei. Nagy operettet viszont a mostani társulattal nem lenne szerencsés bemutatni, hiszen ahhoz kell primadonna, bonviván, szubrett és táncos komikus. A kecskeméti társulatra jellemző, hogy bizonyos szerepkörökre nagyon sok alkalmas művész van, mások viszont hiányoznak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lesznek operettek: terveim szerint minden nyáron bemutatunk egy operettet a kecskeméti Udvarszínházban, amelyet ősszel felveszünk a repertoárunkba. 2009 nyarán lesz az első ilyen bemutatónk. Emellett szeretnék gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani a Szegedi Szabadtéri Játékokkal, ennek a kapcsolatnak első állomásaként idén nyáron bemutatjuk, Paul Portner: Hajmeresztő című bűnügyi társasjátékát az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Cseke Péter az új direktor. Fotó: Banczik Róbert
[/caption]- Szolnokkal is tervez bármiféle együttműködést?
- Érkezett már megkeresés, én magam nyitott vagyok az ilyen irányú lehetőségekre, de csak akkor, ha a saját társulatom ugyanolyan rangban vehet részt a koprodukcióban.

- Hogyan változott a társulat összetétele kinevezése óta?
- Továbbra is kitartok amellett az ígéretem mellett, hogy senkit nem küldök el. Akik mégis a távozás mellett döntöttek, azok általában másik színháznál kaptak lehetőséget, de akadt olyan kolléga is, aki külföldön próbál szerencsét. Elköszönt a kecskeméti színháztól Bori Tamás, Kedvek Richard, Pitz Melinda, Sorbán Csaba pedig egy-egy darabra szerződik hozzánk.

- Miért távozik Balogh Erika?
- Nem küldtem el, a nyilatkozataival ellentétben, csupán arról van szó, hogy ebben az évadban nem választotta őt egyik rendező sem nagyobb, hozzá méltó szerepre. De tegyük hozzá, Balogh Erika jelenleg is próbál a Schimmelpfennig-darabban.

- Meglepetést okozott az önök közt kialakult konfliktus, hiszen az elmúlt években mindketten nyíltan felvállalták a politikai jobboldallal való szimpátiájukat, tehát, ha úgy tetszik, egy csapatban játszanak.
- Jó volna már egy kicsit mellőzni a politikát, a színházban elsősorban, szerintem, szakmai szempontok vannak.

- Érvényesnek tartja ezt a megállapítást a megválasztására is? Számos történet kering a városban arról, hogy ki, kinek, mikor és hova telefonált - abban azonban megegyeznek a történetek, hogy komoly politikai erők mozdultak meg az ön érdekében.
- A pályáztatás első fordulójában az öttagú szakmai zsűriből hárman az én pályázatomat tették első helyre. Persze mindig lesznek olyanok, akik azt mondják: politikai döntés volt. Ahogy szép számmal akadnak olyanok is, akik megállítanak az utcán, és gratulálnak. De a legtöbben a kettő között helyezkednek el, s azt mondják: adjunk esélyt az új direktornak. Nézzük meg, milyen színházat csinál, és majd eldöntjük, hogy tetszik-e. Az én feladatom, hogy ezt a középső réteget minél jobban kiszélesítsem. Ha jól végzem a munkám, akkor egy-két év múlva nem lesz értelme feltenni, ezeket a kérdéseket, hanem a színház minőségéről fogunk, reményeim szerint, beszélni.

- Vendégművészként érkeznek ismert művészek Kecskemétre?
- A Hello, Dolly! című musicalben Kállay Bori, Oszter Sándor és Oszter Alexandra is színpadra lép. Az említett Portner darabban Besenczi Árpádot láthatja a közönség, az Utas és holdvilág című előadásban pedig négy Színművészeti Egyetemi hallgató kap lehetőséget. A fiatalok megnyerését nagyon fontosnak tartom, szeretnénk minél több fiatal színészt és dramaturgot is Kecskemétre csábítani. Az Amadeusban Szemenyei János lép színpadra vendégként, az Eszter hagyatéka című Márai darabban pedig Dörner Györgyöt, Sára Bernadettet és Trokán Nórát láthatja a közönség.

- Milyennek látja a színház gazdasági helyzetét?
- Nem érzékelek problémát. Azt már látom, hogy a finanszírozás terén, a középmezőny végéhez tartozunk országos viszonylatban.

- Megkezdődött az előbérletezés. Változtak a bérletárak?
- Minimálisan, még az inflációt sem követte a változás.

- Hogyan telik a nyár?
- Munkával. Bodolay Géza megkezdte Az állatok birodalma próbáit, amelynek július elején lesz a bemutatója Kőszegen. Én június 10-én kezdem próbálni a Hajmeresztő című darabot, ezt július 18-án mutatjuk be Újszegeden. Majd augusztus 2-án egy operett-musical gálával lépünk fel az Udvarszínházban. Tehát, szinte egész nyáron dolgozunk, ami azt jelenti, hogy majd valamennyi színésznek lesz fellépési lehetősége. A társulat örömmel fogadta, hogy nincs hosszú kiesés a nyári szünet miatt. Szeretném, ha ez a következő években is így lenne.

- Kecskemétre költözik, ha megkezdődik az évad?
- Igen, hiszen nagyon sok időt itt fogok tölteni. Lényeges, hogy a direktor, és a művészeti vezető mindig itt legyen. Ez a műhelymunka fontos eleme. Terveink szerint minden bemutató előtt komoly megmérettetésnek vetjük alá az előadásokat: egy szűkebb szakmai csoport véleményezi az előadást.

- Kik lesznek a csoport tagjai?
- Én mint igazgató, Réczei Tamás, akit művészeti vezetőnek szeretnék, illetve a már említett dramaturgok biztosan.

- A család mit szól hozzá, hogy Kecskemétre helyeződik át az élete?
- Két lányom már felnőtt, elköltöztek otthonról, ilyen szempontból tehát mobilabbá vált az életünk. Feleségem a fővárosban játszik, én magam viszont egyértelműen Kecskeméthez kötődöm. A Turay Ida Színtársulattal való kapcsolatomat minimálisra csökkentem, a Madách Színházzal és a Karinthy Színházzal való szerződésemet viszont nem szeretném felmondani, hiszen ezek kevés elfoglaltságot jelentenek, összeegyeztethetőek az igazgatói teendőkkel.

Közelkép: Cseke Péter

A nagyváradi születésű színész-rendező 1976-ban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán. Először a debreceni Csokonai Színház társulatához szerződött, majd a Madách és a Nemzeti Színház következett, ezt követően pedig szabadúszóként tért vissza a Madáchba. 1990-ben Jászai-díjat kapott.

1992 óta a Madách Színház gyermek és ifjúsági programjainak vezetője, 2001-től a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, 2004-től a Turay Ida Színtársulat főrendezője. 2008. augusztus 1.-től tölti be a kecskeméti színház igazgatói posztját.

Felesége Sára Bernadette színésznő.

Nagyobbik lánya, Sára a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció szakos hallgatója, emellett stewardesként dolgozik. Dorka a közgazdaságtudományi egyetemen tanul szociológiát, azonban a tanulás mellett egy angol cégnél dolgozik.

 

 

1992 óta a Madách Színház gyermek és ifjúsági programjainak vezetője, 2001-től a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, 2004-től a Turay Ida Színtársulat főrendezője. 2008. augusztus 1.-től tölti be a kecskeméti színház igazgatói posztját.

Felesége Sára Bernadette színésznő.

Nagyobbik lánya, Sára a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció szakos hallgatója, emellett stewardesként dolgozik. Dorka a közgazdaságtudományi egyetemen tanul szociológiát, azonban a tanulás mellett egy angol cégnél dolgozik. Cseke Péter az új direktor. Fotó: Banczik Róbert -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!