Kultúra

2008.04.04. 09:39

Jazz: Dudás Gábor grafikus kiállítása az Erdeiben

A szaxis, a trombitás, a dobos meg a Dudás. Szintén zenész? Kérdezheti utóbbiról, utóbbitól az, aki nem ismeri Gábort, a Dudást. Aki igazából grafikus. És bár nem szemtelenül, de igen nagyon fiatal.

csenki

Ő az ember, aki a fülével rajzol. Kéretik itt egy kis áthallást érezni! Nem úgy, mint a múlt század eleji New Orleans szomszédos bárjai közt, persze. Szóval van ez az ember, aki imádja a zenét. Ha dolgozik, ha pihen, ha alszik, szóval ha (és amíg) lélegzik, mindig és megállás nélkül hallgatja. Aztán egyszer csak leül, rajzol. A fülével, ugye. Mert ezeket a fotorealisztikus grafikákat nem lehet csupán fényképek, egyéb képanyagok alapján elkészíteni. Ehhez lélek is kelletik.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] John Coltrane - grafika
[/caption]Tehát fogja a nagyméretű fekete papírt, elmerül, aztán egyszer csak a cool jazz és a free jazz jeles és kevéssé ismert képviselői nézelődnek kifelé a keretből. Mi meg befelé. A füstös jazzkocsmákba, ahol a szivarködbe burkolózó zenészek és közönségük egy olyan életigenlést sugároznak, ami nálunk nem igazán divat. És ahhoz, hogy Gábor elérje ezt képeivel, elég, ha belenézünk például Miles Davis szemébe, vagy elidőzünk John Coltrane redőin. Márpedig belenézünk és elidőzünk. És akkor hangulat magával ragad.

És mint mond színkópákkal (sic!) átitatott munkásságáról a szerző? „Csak jön a zene, amikhez vannak arcok és adják ezt a hangulatot mindenféle sallang és primer módon működő festői-művészi eszközhasználat nélkül.”

Ennyi. A képek meg magukért zenélnek.

Egy napra húzzuk ki a világot a konnektorból!

Farkas Antal Jama nyitotta meg a kiállítást. Jó volt látni, hogy nem a szokásos kiállításmegnyitós arcok jelentek meg, hanem a fiatal művészek és műértők, akik ki vannak éhezve, hogy kortársaik alkotásait lássák.

Egy napra húzzuk ki a világot a konnektorból! - mondta Jama, utalván arra, hogy a digitáltechnikai technodigitál életben szükség van arra, hogy visszatérjünk a kézi technikákhoz.

Gábor, aki egyébként számítógépes grafikus, megtette. Kihúzta a világot. Noha sokan azt hiszik, hogy alkotásai fotók, valójában grafikák. Kiváló, tökéletes alkotások.

Jama, képzőművész lévén, nem a szavak embere. Zavarban volt kicsit, de nagyon jó dolgokat mondott. Sajnos az alapzaj nagy volt, mint a csarnok, a mikrofon meg távoli, így a közönség nagy része, lemaradt az ilyen jellegű sziporkákról: "Amikor bemegyek Gábor munkahelyére, mindig irigykedek kicsit. Mondom is nekik: Jó neketek. Mert nektek digitál, nekem meg csak analóg."

Egy napra húzzuk ki a világot a konnektorból! - mondta Jama, utalván arra, hogy a digitáltechnikai technodigitál életben szükség van arra, hogy visszatérjünk a kézi technikákhoz.

Gábor, aki egyébként számítógépes grafikus, megtette. Kihúzta a világot. Noha sokan azt hiszik, hogy alkotásai fotók, valójában grafikák. Kiváló, tökéletes alkotások.

Jama, képzőművész lévén, nem a szavak embere. Zavarban volt kicsit, de nagyon jó dolgokat mondott. Sajnos az alapzaj nagy volt, mint a csarnok, a mikrofon meg távoli, így a közönség nagy része, lemaradt az ilyen jellegű sziporkákról: "Amikor bemegyek Gábor munkahelyére, mindig irigykedek kicsit. Mondom is nekik: Jó neketek. Mert nektek digitál, nekem meg csak analóg." John Coltrane - grafika -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!