Közélet

2018.05.10. 14:00

Halas díszpolgári címet adományozott a Bay házaspárnak

A Város Napja ünnepségsorozat keretében adták át az idei díszpolgári és városért kitüntetéseket Kiskunhalason.

Pozsgai Ákos

A kitüntetettek balról: Knáb János, Merényi Jakab, Balanyi László, dr. Bay Éva, dr. Bay Miklós és dr. Ván Lajos

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Valentiny-Dóra Csilla

Az önkormányzat képviselő-testülete Kiskunhalas Város Díszpolgára­ kitüntetést adományozott dr. Bay Miklós és dr. Bay Éva orvos házaspárnak önzetlen adományukért, melyből létrejöhetett az egyedülálló nagybányai gyűjtemény, amivel gazdagították Kiskunhalas városát. Az ünnepi önkormányzati ülést a Thorma ­János Múzeumban tartották. Szakál Aurél, a múzeum igazgatója úgy vélekedett, hogy jó irányba befolyásolják a helyi társadalmat a pozitív példák. Mint hozzátette: az Erdélyből származó dr. Bay Éva és dr. Bay Miklós műgyűjtő, orvos házaspár önzetlen példája is ezt bizonyítja.

A kitüntetettek balról: Knáb János, Merényi Jakab, Balanyi László, dr. Bay Éva, dr. Bay Miklós és dr. Ván Lajos
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Pozsgai Ákos

A Bay-gyűjtemény fél évszázada formálódik. A művészeti kollekció gerincét a modern magyar festészetet elindító nagybányai művésztelepen készült alkotások jelentik. A gyűjteményben szerepelnek a 20. századi magyar művészettörténet legismertebb alkotói, többek között: Ferenczy Károly, Ziffer Sándor, Iványi Grünwald Béla, Bernáth Aurél és Szőnyi István. A Bay-gyűjteményben kiemelt szerepet kapott a nagybányai kolónia egyik alapítója, Kiskunhalas szülötte, Thorma János festészete. Nagybánya művészetét tudatosan vállalt szubjektivitással, igyekvő történeti hitelességgel és művészettörténeti arányossággal képes bemutatni a Bay-gyűjtemény. A Bay házaspár részéről 2012-ben született meg az adományozás gondolata. Egy év múltán jött létre az adományozási szerződés a halasi önkormányzat és a Bay házaspár között. Kiskunhalason tavaly elkészült az új múzeumi szárny, ahol helyet kapott a nagybányai művészetet bemutató Bay-gyűjtemény és a Thorma János festészetét bemutató Thorma Galéria. A két kiállítás együtt Magyarország legnagyobb nagybányai művészeti tárlata lett.

A nagylelkű Bay-adomány keretében 35 nagybányai művésztől 70 alkotás vált állandóan láthatóvá a halasi ­Thorma múzeumban, amely mostantól zarándokhelye ­lehet az ­európai rangú, a természet szórt fényeit bemutató tájképfestészetnek.

– A Kiskunhalas Város Díszpolgára kitüntetésben a közösség megbecsülése, ­tisztelete ölt testet – hang­súlyozta ­Szakál Aurél, aki szerint szakmai, emberi, kulturális és közösségi tevékenysége alapján a legméltóbb emberek kapták meg ezt a kitüntetést.

Pro Urbe díjat kaptak a Merkbau Kft. tulajdonosai

Az ünnepi díszülésen Kiskunhalas Városért kitüntetést kapott Merényi Jakab, Knáb János és Balanyi László. – A Merkbau Kft. tulajdonosai, akik tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Kiskunhalas város fejlődéséhez, a civil és sportélet lehetőségeinek bővítéséhez és a közösségformálás erősítéséhez – hangsúlyozta a díjazottakat méltató Skribanek Zoltán önkormányzati képviselő.

Kiskunhalas Városért kitüntetést kapott dr. Ván Lajos könyvvizsgáló, a Szilády Áron Társaság tagja. – A kitüntetett, a város pótolhatatlan értékeinek és példaadó személyiségei emlékének megőrzéséért és megismertetéséért végzett közösségi szolgálatáért – emelte ki méltatásában Bödecs Pál református lelkész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!