Közélet

2016.02.01. 19:56

Kiálltak a doktor mellett

Hatalmas érdeklődés kísérte a legutóbbi fülöpjakabi testületi ülést, amelyen mintegy hatvan helybeli jelent meg, hogy kiálljanak a háziorvosuk mellett. Több képviselő ugyanis elégedetlen az orvos munkájával, aki már azt fontolgatta, hogy elhagyja a települést. A tanácskozás egyik fő napirendi pontja az orvos egészségügyi beszámolója volt.

Vajda Piroska

A testületi ülést megelőzően lakossági kezdeményezésre szórólapokon toborozták a falubelieket a tanácskozásra. A felhívásban azt kérték, hogy aki aggódik az egészségéért az vegyen részt az ülésen. Olyan sokan jöttek, hogy nem is fértek be a tanácsterembe. A betegek nevében levelet is írtak a helybeliek a testületnek, melyben elkeseredésünknek és aggodalmunknak adtak hangot. Leírták, örülnek annak, hogy végre van háziorvosa a falunak, akivel a nagy többség maximálisan elégedett  – nyilatkozta lapunknak Szénási Zoltán polgármester.

Az ügy előzményeivel kapcsolatban elmondta, dr. Nagy Sándor egy éve látja el a településen a háziorvosi feladatokat. Előtte azonban másfél évig nem volt saját orvosa a falunak. Amikor végre sikerült szerződést kötniük az új orvossal, kérésére a rendelőt is felújították, illetve pótolták az előírások szerinti legszükségesebb orvosi diagnosztikai eszközöket, berendezéseket. A falu közössége egy megújult, szakszerűen felszerelt, esztétikus háziorvosi rendelővel gazdagodott. Ugyanakkor szükség lenne még hűtőszekrényre, testsúlymérlegre, oxigénpalackra, oxigén- ellátottságot jelző monitorra, gyógyszerszekrényre, rendelői és várótermi bútorokra – részletezte a polgármester. Hozzátette: február 20-án a helyi Alfa 94 Szabadidős Klub jótékonysági bált szervez, melynek bevételét a hiányzó eszközök beszerzésére ajánlják föl.

Egyhangúan fogadták el

Az egészségügyi beszámolót végül egyhangú szavazattal fogadták el a képviselők, a jelenlévők pedig tapssal és támogató hozzászólásaikkal köszönték meg a orvos eddigi munkáját – tájékoztatta lapunkat a polgármester.

A településvezetőtől azt is megtudtuk, a rendelőben a betegellátással párhuzamosan megkezdődött a krónikus betegek gondozása, különböző betegségek szűrése és a megelőzésre vonatkozó felvilágosítás, valamint az iskolaorvosi feladatok ellátása is. Sőt, a háziorvos részt vesz a sportolók egészségügyi alkalmassági vizsgálatában is – hangsúlyozta a polgármester. Mindazonáltal vannak képviselők, akik elfogadhatatlannak tarják, hogy az orvos nem rendel minden nap Fülöpjakabon. Dr. Nagy Sándor aneszteziológusként ugyanis más kórházakban is vállal ügyeletet. Ugyanakkor Szénási Zoltán azt is elmondta, a helybeliek elégedettségét jól bizonyítja, hogy egy éve még 981 ellátott tartozott a körzethez. Az év folyamán azonban 138-an kértek ellátotti státuszt Fülöpjakabon. Ebből 30-an hozták vissza az elvitt kártyájukat, 108-an pedig új ellátottként tisztelték meg a bizalmukkal az új orvost. 21 ellátott távozott ugyan a körzetből. Ebből négyen meghaltak, tizenöten elköltöztek, mindössze két személy bízta másra a háziorvosi ellátását. Jelenleg 1098 az ellátottak létszáma a fülöpjakabi háziorvosnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!