Közélet

2014.07.11. 07:42

Türelem csatornát terem

Zajlik a város eddigi legnagyobb beruházása: épül a szennyvízcsatorna-hálózat. A régen várt fejlesztés kényelmetlenségekkel is jár.

Popovics Zsuzsanna

Az épülő gerincvezeték nyomvonalán nem állítják helyre az út aszfaltburkolatát – osztotta meg felháborodását szerkesztőségünkkel egy szabadszállási lakos. Az aszfaltozás nem elmarad, hanem egy későbbi munkafolyamat lesz, az viszont tény, hogy az utak nem kapnak teljes széllességben új burkolatot – adja a tájékoztatást dr. Báldy Zoltán polgármester.

– A csatornázási pályázati forrásból munkaárkot lehet felbontani, majd annak nyomvonalát helyreállítani. Az viszont előírás, hogy a közúton teljes pályaszélességben helyre legyen állítva az útburkolat. Ez a városnak plusz 80 millió forint önrészbe kerül. A szomszédos településeken a korábban futó csatornázási pályázatok még szélesebb lehetőséget adtak az útépítési költségek elszámolására. A mi esetünkben ez már nincs így – magyarázza Báldy Zoltán.

A település mellékutcáiban kora tavasz óta folynak a munkálatok, mostanra 70 százalékban el is készültek. A közutakat érintő munkákat a lehető legrövidebb idő alatt kell elvégezni. A tervezett 33 kilométer gravitációs gerincvezeték nagy része már elkészült, épül továbbá 17 kilométer bekötővezeték, 5 kilométer nyomóvezeték és több mint száz házi átemelő, valamint közel 2200 új bekötés. A csatorna nyomvonalának kijelölése sem az önkormányzaton múlt. Erről szakértők döntöttek, a tervezésnél figyelembe véve, hol fut a már meglévő gáz-, illetve vízvezeték.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kavicsfelverődést jelző táblák egyelőre maradnak, aszfalt később kerül a lefektetett csatorna nyomvonalára
[/caption]

– Mennyit várt a város erre a fejlesztésre?
– Sokat. Tizenhat évvel ezelőtt indult el az első LTP-s előfinanszírozás megszervezése. Ez a lakossági előtakarékosság nyolc év után lejárt, ám a csatornázás nem valósult meg. A később elindított második LTP egy része már lejárt, egy része pedig idén nyáron, ősszel van kifutóban. A teljes futamidő lejárta után akkor lehet a pénzek kedvezményezettje a víziközmű, ha megvalósul a beruházás. Ingatlanonként 260 ezer forintot kell lakossági hozzájárulásként befizetni. Akik részt vettek az előtakarékosságban, ténylegesen 170-180 ezer forintot fizettek be a számlájukra, a fennmaradó részt állami támogatásként kapják. Akik valamilyen oknál fogva nem fizették az LTP-t, azok nehezebb helyzetben vannak, mivel egyszerre kell kifizetniük a 260 ezer forintos hozzájárulást.

– Ahol nincs rá pénz?
– Célszerű megoldást találni. A kivitelező dolgozik, a számlák kifizetését teljesítenünk kell. A beruházás megvalósításához 80 százalék állami támogatást nyert az önkormányzat, a fennmaradó részt – több százmillió forintot – a városnak kell finanszíroznia. A településen lévő valamennyi ingatlan pénzbeni hozzájárulásának helye van a beruházás finanszírozásban, nem lehet nem kifizetni. A gerincvezetékre is csak az csatlakozhat, aki rendezte a lakossági önrészt. A jelenlegi statisztikák szerint tíz ingatlanból hét teljesítette a befizetést.

– Mikortól vezethető a szennyvíz a gerincvezetékbe?
– Most még semmiképpen sem. Ezt sajnos többen figyelmen kívül hagyják, és többszöri felszólítás ellenére szennyvizet engednek a fővezetékbe. Amíg a gerincvezeték, a szennyvíztisztító nem készült el teljesen, nincs hova folyjon a szennyvíz. Emellett számos ellenőrző vizsgálatra is szükség van, mielőtt beüzemelik a teljes rendszert. Vizsgálják például a vezetékek lejtését, hogy van-e pangó víz a rendszerben, továbbá a víztartást, a szivárgásmentességet. Ezért is van az, hogy nem kerül azonnal aszfaltcsík az utakra, amint betömik a munkaárkokat. A szükséges korrekciók esetén könnyebb ugyanis hozzáférni a csatornavezetékekhez, ha nincs az úton burkolat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!