Közélet

2011.01.07. 18:06

Hóban is lehet metszeni

Jó időt szimatol Cs. Szabó István. A nyárlőrinci szőlősgazda már hozzákezdett a szőlő metszéséhez.

Szentirmay Tamás

Metszőollót fogott, és elkezdte a szőlő metszését Cs. Szabó István, aki 5,7 hektáron termeli a gyümölcsöt, és időbe telik, mire végez a munkával. Kövidinka, cserszegi fűszeres és bianca alkotják a fajtáit. A gazda szerint a bianca annyira nem igényes a fagyra, így már el lehet kezdeni a metszést. A hó nem akadály, a vesszőkről már leolvadt, és a hőmérő higanyszála sem mutat már mínuszt napközben.

Az elsődleges megállapítása szerint az eddigi téli fagy nem okozott kárt a vesszőkben, de a rügyekben sem. Csak néhány napig volt mínusz 15 fok alatti hőmérséklet, azt pedig kibírta szőlő. A metszési felületnél a vessző zöld színű, ami azt jelzi, hogy nem fagyott meg. Cs. Szabó István szerint ez azt is mutatja, hogy majd a tavaszi felmelegedéskor sem fog könnyezni, ami jó jelnek mondható.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A vesszőkről már leolvadt ahó, lehet metszeni
[/caption]

Az elmúlt évi termésről annyit mondott, hogy sajnálatos módon nagyon gyenge volt. Mindössze 30-40 mázsát tudott szüretelni hektáronként, a változatos időjárás miatt sok gondot okozott a növényvédelem. Véleménye szerint ebben az évben még jobban oda akar figyelni a permetezésre, hogy egészséges szőlőt tudjon szüretelni. A szőlő metszésével kapcsolatban még megjegyezte, addigra szeretné befejezni mire az őszibarack fákat is metszeni kell.

Szentirmay Tamás A vesszőkről már leolvadt ahó, lehet metszeni -->

Ezek is érdekelhetik