Közélet

2010.08.23. 09:22

Három életet menthet meg

Az első vérátömlesztést 1924-ben végezték a megyeszékhelyen, 1953 óta működik véradó szolgálat a városban. Egyebek mellett ezt is megtudhatta, aki ellátogatott a szombati, retro véradásra.

Popovics Zsuzsanna

Nyáron az átlagosnál is nagyobb szükség van a véradók segítségére. A Kecskeméti Területi Vérellátóban szombaton rendhagyó módon virsli, sör is járt az önkénteseknek. A területi vérellátó donorainak zöme visszatérő véradó, közülük is sokan részt vettek az akcióban. Köztük a kecskeméti Gulyás Pál, aki szakmáját tekintve vegyész, és eddig több mint hatvanszor adott vért.

– A rendszeres véradás egy életforma, a szervezet rákényszerül a vértermelésre, ami serkentően hat a fizikum működésére – sorolja a donorság mellett szóló érveit a háromgyermekes édesapa. – Három műszakban dolgozom, így a szabadidőmben meg tudom ezt oldani. Ötven elmúltam, eddig több mint hatvanszor adtam vért, közel harminc litert. Több tucat plazmaferezisen is részt vettem. Öt-hat éve regisztrált csontvelődonor is vagyok, eddig még nem voltam „bevetésen”.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csikós Zoltánné Erzsébet három évtizeden át fogadta a donorokat, ma már más a munkaköre. Képünkön nosztalgiából „csövezi be” Gulyás Pál hatvanszoros véradót
[/caption]

Kecskemét és vonzáskörzetében évente átlagosan 18-19 ezren jelentkeznek véradásra. A meghívottak teszik ki a donorok nyolcvan százalékát, a spontán megjelentek aránya húsz százalék körüli.
– A jelentkezők száma havonta 1500-1600, hétfőnként hosszított nyitvatartással dolgozunk, ilyenkor négyszáz meghívó kiküldésével a Vöröskereszt is besegít a donorszervezésbe – tudjuk meg dr. Gyulai Ildikó intézetvezető főorvostól. – A kiszállásos, intézményen kívüli véradások alkalmával is kimegy 200-400 meghívó, a ténylegesen megjelent donorok száma ennél azért alacsonyabb.

Sört és virslit kaptak

A retro véradáson rendhagyó módon virslivel, sörrel, üdítővel, teával vendégelték meg a donorokat az asszisztensek. A vérellátó előterében fotókat, régi újságcikkeket, dokumentumokat, vérvételnél használt eszközöket is kiállítottak.

Augusztusban egyébként több nagyobb véradást is szervezett a vérellátó. Dr. Gyulai Ildikó főorvos tájékoztatása szerint a Kecskeméti Repülőnapon összesen 122 donor adott vért, míg a bösztörpusztai Magyarok Országos Gyűlésén 80 fő. A kapott közel nyolcvan liter vérből (176 egység) vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül. A két akcióban gyűlt vérmennyiség több mint ötszáz életet is megmenthet, mivel egy egység teljes vér akár három betegnek segíthet.

Százból több mint tíz donor új véradó. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a vérellátó szakemberei néhány éve rendszeresen tartanak felvilágosító előadásokat középiskolásoknak a véradás lényegéről, preventív hasznáról. Tavaly 2118 új véradójuk volt, ez az összes donor 13 százaléka.

– Míg korábban a katonaságnál „szerveztük be” az új véradókat, most a középiskolák diákjait célozzuk meg a donor korfa fiatalítására – árulja el a főorvos. – Az Országos Vérellátó Szolgálat biztonságos működéséhez a Kecskeméti Területi Vérellátó havi 1300-1500 egység levett vérrel járul hozzá.

A vérellátóban úgynevezett irányított véradásra is van lehetőség. Ilyenkor konkrét beteg felépülését segítik a donorok. Ebben az évben is előfordult, hogy hematológiai beteg lett egy rendszeres véradó, akinek kollégái szerveztek önkéntes véradást.

A donorságnak fontos eleme a prevenció. A vérellátóban 1986 óta alkalmaznak HIV-szűrést, 1993 óta vizsgálják a levett vért HCV-re, azaz Hepatitis C-vírusra, emellett Hepatitis B-vírus és szifilisz baktérium szűrése is történik.

A véradás 1959 óta önkéntes és térítésmentes. Ostyaszelet és ásványvíz jár véradás előtt, mintegy kalória- és folyadékpótlásként, utána ötszáz forint értékű étkezési utalvány. A Vöröskereszt szervezésében a donorok fürdőbelépőt kapnak Kiskunmajsára, Mórahalomra, tavaly több ezren mártózhattak a tiszakécskei termálvízben.

Véradás számokban

• Egy véradás alkalmával három ember életén segítünk.

• 450 ml vért vesznek le, valamint még három kémcsőnyivel az utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz.

• 56 napnak kell eltelnie két véradás között.

• 5-10 perc a véradás időtartama, a vérvételi folyamaté 1 óra. • 18-tól 65 éves korig, 50 kg-os testsúlyt meghaladva lehet valaki donor

• 10000 embernek kellene hetente vért adnia, ahhoz, hogy biztonságosan működjön a hazai vérellátás.

• A férfiak évente ötször, a nők háromszor adhatnak vért.

• Kismama nem adhat vért, a szülést tervezőknek sem ajánlott.

Augusztusban egyébként több nagyobb véradást is szervezett a vérellátó. Dr. Gyulai Ildikó főorvos tájékoztatása szerint a Kecskeméti Repülőnapon összesen 122 donor adott vért, míg a bösztörpusztai Magyarok Országos Gyűlésén 80 fő. A kapott közel nyolcvan liter vérből (176 egység) vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül. A két akcióban gyűlt vérmennyiség több mint ötszáz életet is megmenthet, mivel egy egység teljes vér akár három betegnek segíthet. Véradás számokban • Egy véradás alkalmával három ember életén segítünk.

• 450 ml vért vesznek le, valamint még három kémcsőnyivel az utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz.

• 56 napnak kell eltelnie két véradás között.

• 5-10 perc a véradás időtartama, a vérvételi folyamaté 1 óra. • 18-tól 65 éves korig, 50 kg-os testsúlyt meghaladva lehet valaki donor

• 10000 embernek kellene hetente vért adnia, ahhoz, hogy biztonságosan működjön a hazai vérellátás.

• A férfiak évente ötször, a nők háromszor adhatnak vért.

• Kismama nem adhat vért, a szülést tervezőknek sem ajánlott. Csikós Zoltánné Erzsébet három évtizeden át fogadta a donorokat, ma már más a munkaköre. Képünkön nosztalgiából „csövezi be” Gulyás Pál hatvanszoros véradót -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!