Közélet

2008.01.30. 14:10

Sas a tyúkólban - Szegedre szállították a mérgezett madarat

Holnap engedik szabadon azt a rétisast, amit múlt héten találtak a Tabdi melletti erdőkben.

Gál Zita

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) Természetvédelmi Őrszolgálatát egy férfi értesítette arról, hogy egy röpképtelen nagy madarat, valószínűleg egerészölyvet talált. Azt is mondta, hogy a madarat jobb híjján betette egy üres tyúkólba. Az őrkerület-vezetője másnap a helyszínre érkezett.  Kurmai Péter meglepetten látta, hogy a hatalmas példány nem egerészölyv, hanem rétisas.

– A bejelentések általában úgy szólnak: találtunk egy sast. Az esetek döntő többségében viszont kiderül, hogy egerészölyvről van szó. Most épp fordítva történt. A bácsi azt mondta, szerinte ez egy egerészölyv. Erre sast találtunk nála – mesélte Tajti László, természetvédelmi őrszolgálat vezető.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Itt még Tabdiban az elgyengült rétisas
[/caption]A madarat a Szegeti Vadasparkba szállították, itt van ugyanis a madármentő központ. A röntgenfelvétel kimutatta: sörét van a sas lábában. Mivel a rétisas a fokozottan védett állatfaj, melynek pénzben kifejezett értéke egymillió forint, a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai természetkárosítás bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt tettek feljelentést. Az elkövető akár három éves börtönbüntetést is kaphat.

A rétisasról röviden

Európa egyik legnagyobb ragadózó madara ritka fészkelője térségünknek. Bár elterjedési területe Grönlandtól a Kuril-szigetekig terjed, igazán sehol sem gyakori. Teljes európai állománya hatezer pár körül mozog, amiből kétezer a skandináv államokban található, további kétezer pedig Oroszországban. Magyarországi állománya az 1970-es évek mélypontja óta - amikor csupán 4-5 párt regisztráltak - javuló tendeciát mutat. 2007-ben 166 pár költött nálunk. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén fészkelő párok száma nem haladja meg a tizet. Fészkeiket rendszeresen vízpart közelében építik, ezeket a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai folyamatosan ellenőrizik.


 
Szabadonengedéséről a pénteki Petőfi Népében olvashatnak, az akcióról hamarosan képgalériát is közlünk.

Ezek is érdekelhetik