Kék hírek, bulvár

2016.01.20. 10:54

Profin működött a nemzetközi embercsempész banda

Hierarchikusan felépített nemzetközi embercsempész banda tizenhat tagja – köztük nyolc magyar – ellen emelt vádat a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség.

H. I.

Mint azt dr. Négyessyné dr. Bodó Mariannától, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől megtudtuk: az ügy elsőrendű vádlottja, egy 48 éves, Budapesten élő szír-magyar kettős állampolgár férfi négy szerb, két szír, egy tunéziai és nyolc magyar társával együtt 2013 májusától 2013 novembere végéig vett részt egy hosszabb ideje működő nemzetközi embercsempész-hálózat tevékenységében. A szír-magyar illető volt a hierarchikusan felépülő szervezet magyarországi csoportjának irányítója, szervezője. Feladata a Szerbiából a magyar államhatáron engedély nélkül átléptetett koszovói, szír és tunéziai migránsok Budapestre szállításának és elszállásolásának, majd más schengeni államba történő eljuttatása volt.

A migránsok elszállásolásához Budapesten lakást, míg fuvarozásukhoz kisbuszt bérelt. A magyar vádlottak dolga alapvetően a szállításból állt, de volt közöttük olyan, aki a főnök bizalmasaként a szervezésben is szerepet játszott. Két szerb vádlott kísérte át a Törökország felől Görögországon át érkező migránsokat Magyarország területére a zöld határon keresztül, itt már várták őket a továbbszállítást végző társaik. A szerb „sétáltatókat” az ügy másik két szerb vádlottja irányította.

A bandatagok a kapcsolattartás elősegítése érdekében telefonokat kaptak a szír-magyar férfitól, a mobilokban rendszeresen cserélték a SIM kártyát, igazoltatáskor pedig gyorsan eldobták.

- A vádlottak cselekményüket rendszeres haszonszerzésre törekedve és hosszabb időre szervezett, alá- fölérendeltségi viszonyban, összehangoltan működő embercsempész szervezet részeként követték el. A sikeres csempészésért járó összeget elsőrendű vádlottnak utalta át a bűnszervezet magasabb szintű vezetése. A magyarországi csoport akkor részesült az anyagi haszonból, ha a migránsokat eljuttatták a célállamba - részletezte a vádhatóság szóvivője.

Ausztriai célállomás esetén migránsonként 200, németországi úticél esetén fejenként 300 euró járt a csoportnak. Ebből a csoport vezetője 100 illetve 150 eurót fizetett ki a sofőröknek.

Egy tunéziai vádlott, a szír-magyar férfi ismerőse a magyarországi befogadó állomásokon tartózkodó, harmadik országbeli migránsok Nyugat-Európába juttatását szervezte, ehhez az embercsempész csoport közreműködését is igénybe vette.

A vádlottak 2013. november 30-ig legalább tizenöt alkalommal szállítottak tovább migránsokat külföldre. Volt olyan sofőr, aki a rendőri igazoltatás során hamis máltai diplomata útlevelet mutatott be. Egy magyar pedig ötletekkel látta el társát, hogyan tudják elkerülni vagy kijátszani az esetleges rendőri ellenőrzéseket. 

Az ügyészség tizenegy vádlottat folytatólagosan, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, amelyre a törvény 2-16 év fegyházbüntetés kiszabását teszi lehetővé. További öt társukat az embercsempészés enyhébb formájával, illetve közokirat-hamisítás bűntettével vádolják.

 

Ezek is érdekelhetik