Kék hírek, bulvár

2011.03.25. 10:39

Stadler József átadta a bíróságnak a titokzatos naplóját

Nem rendült meg Stadler József bizalma korábbi könyvelőjében, aki az előző Stadler-perben a vállalkozó bűntársaként két év szabadságvesztést kapott – jelentette ki csütörtökön Stadler a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Noszlopy N. Miklós

A solti (korábban akasztói) vállalkozó, egykori futballmecénás ismét  adócsalás miatt ül a vádlottak padján. Ezúttal azzal vádolják, hogy solti áruházába a felsőruházat egy része számla nélkül érkezett. Miközben 151 millió forintról kiállított fiktív számlákat fogadott be, 25 millió forint áfát igényelt vissza jogtalanul, és nem fizetett be 8 millió forint áfát, illetve 67 millió forint társasági adót. Ebben az ügyben hallgatták ki tegnap tanúként a könyvelőjét.

– Könyvelt nekem, tudtam, hogy jó szakember, teljesen rendben volt a könyvelésem. Nemcsak most, hanem az előző pernél is – mondta Stadler a bírónőnek. Majd hozzátette: az adóellenőrök állítják, hogy ilyen rendezett könyvelést még nem láttak. Szerinte az APEH „műve” volt régen is, meg most is, az egész eljárás ellene. 

Egészen másként látta viszont egy tanúként beidézett APEH-revizor. Elmondása szerint Stadler könyvelése technikailag valóban rendben lévőnek tűnt. Amikor azonban néhány – nyilván a vádban szereplő - számlát megnéztek, kiderült, hogy nem valós gazdasági eseményekről lettek kiállítva. Fiktív cégek szerepeltek rajtuk, vagy olyanok, amelyek mit sem tudtak az üzletről. Egyébként a vádirat pontosan ezt állítja. Stadler könyvelője, H. Gy. elmondta, hogy otthon dolgozott, a könyvelési anyagért pedig havonta egyszer ment le Soltra. Úgy tudta, hogy Stadler két cégénél 4-4 órás bejelentett állása volt. Ehhez képest a tárgyalóteremben tegnap kiderült, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyilvántartása szerint a cégeknél H. Gy. nem, hanem kizárólag csak Stadler József volt bejelentve.

A H. Gy.-t váltó másik könyvelő szerint – őt is tanúként hallgatták meg tegnap – viszont határozottan hiányos volt az általa átnézett könyvelési anyag. Ezért nem is vállalta el Stadlernél a könyvelést: kizárólag csak baráti alapon nyújtott be néhány bevallást a vállalkozónak. 

Ezután hallgatta meg egy 2007-ben elhunyt férfi, B. Mihály korábbi élettársát a bíróság. Erről a férfiról mondta a tárgyalás kezdetekor Stadler József, hogy ő közvetítette azokat az ügyleteket, és hozta a 34 fiktív számlát, amelyek a vádban szerepelnek. Tegnap azonban a bíróságon ezt részben cáfolta a nő.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Stadler József és ügyvédje. A következő tárgyalási nap májusban lesz.
[/caption]

– Tudomásom szerint Mihály nem szerzett ruhákat Stadler Józsefnek – mondta. – Azzal sem volt megbízva, hogy eladókat keressen, és számlákat vegyen át. Kifejezetten csak raktárcsarnokok építése volt a feladata Stadler áruházánál. Kiderült ugyanakkor, hogy a ruhabizniszben mégiscsak részt vett a férfi: egy üzlettársával boltot nyitott Gyöngyösön, és ott Stadler ruhákat értékesítettek. Emiatt egyelőre csak sokasodtak a kérdőjelek a perben. Különösen azután, hogy a tárgyalási nap végén Stadler előrukkolt egy határidőnaplóval, melyben – mint mondta – B. Mihály és az ő üzleti kapcsolatának pontos elszámolása szerepel. A titokzatos napló a bizonyítékok közé került ugyan, arra azonban, hogy ez jó lesz-e Stadlernek, legkorábban a következő tárgyalási napon, május 3-án kaphatunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!