Hírek

2008.08.04. 05:42

Jelzálogkölcsönt akar felvenni a lakásra az iszákos fiam

HASZONÉLVEZET Olvasónk fia hárommilliós jelzálogkölcsönt akar felvenni a tulajdonában lévő lakásra. Az anyának azonban holtig tartó haszonélvezeti joga van az ingatlanon.

BAMA

A szakember szerint az anyának nem szabad beleegyeznie a kölcsönszerződésbe, és nagyon jól teszi, ha aggódik és ódzkodik a fia által javasolt megoldástól. A fiú ugyanis alkoholizál, életvitele kívánnivalókat hagy maga után, és a hitelt egy hasonlóan deviáns magatartású barátjával közösen akarják felvenni. Ilyen körülmények között semmiképpen nem javasolt, hogy az anya beleegyezzen a kölcsönszerződésbe.

Tiltakozásának könnyen érvényt szerezhet – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A jelzálogkölcsönről szóló szerződéshez ugyanis az ő hozzájárulása is szükséges. Alá kell írnia a dokumentumot, mint az ingatlanra bejegyzett holtig tartó haszonélvezeti jog gyakorlója. Enélkül fia a fenti ügyben nem léphet.

A kedves olvasó fél tőle, hogy fia kijátssza őt a háta mögött, és meghamisítja az ingatlan tulajdoni lapját. Ettől azonban két okból sem kell tartania – mondja a szakember. Egyrészt, mert a hamisított tulajdoni lappal kötött kölcsönszerződés érvénytelen. Másrészt a bankok általában nem az ügyféltől, hanem magától a földhivataltól kérik ki a tulajdoni lapot. Így a hölgy fiának esélye sem lesz rá, hogy fondorlatos módon kijátssza a törvényt.

Ám ha ez valamilyen úton-módon mégis sikerül neki, és netán a lakás is elúszik a hölgy tudta nélkül, a kedves olvasónak továbbra is vannak lehetőségei. Eljárást indíthat, mint a haszonélvezeti jog gyakorlója a hitel-, illetve az adásvételi szerződés semmissé tételéért. Mindez persze nehéz ügy, hiszen a saját fiával keveredik konfliktusba, akit egyébként nagyon szeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!