Hírek

2008.05.28. 17:22

Kutyámat siratom, mert az értékes jószágot ellopták

Olvasónk panaszolja: a környéken, ahol lakik, sorra lopják a havanese kutyákat. A fehér bozontos, kubai származású ölebeket egyre több gazda siratja. Mit tehetnek?

Rados Virág

Nemcsak tárgyat, de állatot is lehet lopni. Azaz a kutyalopás hasonlít a gépkocsilopáshoz – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Feltéve, ha értékes jószágokról van szó. Márpedig a fehér vagy fehér-szürke szőrű havanese, más néven havannai pincsi azok közé tartozik. Ezt törzskönyve is bizonyítja, amellyel az öleb gazdája igazolhatja, hogy ő az állat tulajdonosa.

Tízezer forint érték alatt valaminek az eltulajdonítása szabálysértés. Azon túl viszont bűncselekmény: lopás. Ha a lakók feljelentik a tolvajokat, akkor a rendőrség köteles büntetőeljárást indítani. Előfordulhat, hogy a tolvaj felkeresi a meglopott tulajdonost: vásárolja vissza tőle kutyáját. (Olvasónk említette: sok ebecskéjét sirató gazda még erre is hajlandó volna.) A tettes ez esetben a lopás mellett a csalás bűntettét is elköveti. Hiszen pénzt csal ki olyasmiért, amit ő maga követett el: a kutya megtalálásának örvén a kutyalopásért.

Ha a kis havanesék sorra tűnnek el a kertekből, lehetséges, hogy a környéken bűnbanda garázdálkodik, ami súlyosbító körülmény. Az ilyen bandák arra „szakosodtak”, hogy a drága fajkutyákat borsos áron adják tovább a következő gazdáknak. Lehet, ők mit sem sejtenek a lopásról: azt hiszik, tenyésztőkkel van dolguk.

Az ügyvéd tanácsa: a károsultak fogjanak össze. Így könnyebben érhetnek el sikert. Tegyenek egymás után akár öten-hatan is feljelentést a rendőrkapitányságon. Ez növeli az ügy jelentőségét a nyomozók szemében. Sajnos így is előfordulhat, hogy a rablások ügyében eredménytelenül zárják le a nyomozást.

Ezek is érdekelhetik