Hírek

2008.03.04. 17:04

Új csata indul a tévéelnökségért

Napokon belül újra összeül a Magyar Televízió közalapítványának kuratóriuma, hogy megszabják a köztévé ideiglenes vezetőjének, Medveczky Balázsnak a jogkörét. Eközben Rudi Zoltántól ünnepséggel és egész oldalas hirdetéssel búcsúztak munkatársai.

Szabados Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Rudi Zoltán és Kert Attila hírigazgató – fotó: Kallus György
[/caption]„Köszönjük, Elnök Úr!” – olvasható a méretes felirat a keddi Népszabadság egész oldalas hirdetésének közepén. A nem mindennapi búcsúajándékkal a Magyar Televízió húsz munkatársa – köztük Kert Attila hírigazgató és Schulek Csaba sportfőszerkesztő – saját zsebből lepte meg a leköszönő (bár korántsem biztos, hogy elköszönő) Rudi Zoltán tévéelnököt. A hirdetés tételesen felsorolja a vezető vélt eredményeit, úgy mint „versenyképes vállalat”, „minőségi szórakoztatás”, „új arculat”, „digitalizáció”, „hiteles hírműsorok” stb. Szerettük volna megtudni, mennyiben ért egyet a felsoroltakkal az érintett, de az átadás-átvétel a napokban minden idejét lefoglalja.

Az MTV Közalapítvány Kuratóriuma Elnöksége február 12-én tett kísérletet az új elnök jelölésére, ám ez sikertelen volt: szavazatot – mindössze kettőt – csak Rudi Zoltán kapott, miután egy nappal korábban a testület ellenzéki tagjai azt közölték: egyik pályázó mellé sem állnak, mivel a személyes meghallgatások során nem kaptak választ tőlük számos lényeges kérdésükre.

A Magyar Televízió elnöki posztjára kiírt pályázat indulói közül ketten – a jelenlegi elnök Rudi Zoltán, és Hammer Ferenc szociológus, médiakutató – biztosan versenybe szállnak a második menetben is. Hammer Ferenc lapunknak elmondta: a leköszönő vezetés talán legnagyobb hibája az előrelátás hiánya. „Nem gondolkodtak előre, mit jelent majd a közszolgálatiság mondjuk 5 év múlva” – mondta. Hozzátette: „A szabályozás átalakítása nem mérlegelés kérdése, hanem uniós irányelvek alapján történik.” Az elnökségre pályázó médiakutató szerint nem jó út, hogy a kulturális elit, és a tévéelnökség dönti el mi is az a közszolgálatiság. Azt is fontosnak látja tisztázni, mi az, amire közpénzt lehet költeni. Kérdésünkre, hogy politikai döntés születik-e a leendő tévéelnök személyét illetően elmondta: nem baj, ha a döntés politikai, de nem mindegy mi motiválja ezt a döntést.

A harmadik lehetséges jelölt, Szabó Stein Imre még gondolkodik a pályázat második menetének felvállalásán, mint mondta: „ március végéig van még idő a döntésre”. Az új pályázati felhívás szerint a jelentkezők május 5-én adhatják le az induláshoz szükséges dokumentációt, a kuratóriumnak június 3-ig kell döntenie a kérdésben.

Az új alelnök készülhet a tévéirányításra

Megbízatása lejárta előtt két nappal, március 3-i hatállyal Medveczky Balázst, a Digitális MTV Igazgatóság jelenlegi vezetőjét nevezte ki a Magyar Televízió alelnökének Rudi Zoltán elnök. A 39 éves alelnöknek – aki várhatóan jó ideig ideiglenes vezetőként irányítani fogja a köztévét – közgazdász diplomája van, és húsz éve dolgozik a Magyar Televízióban. Az elmúlt egy évben az új alelnök digitális igazgatóként irányította azt a gárdát, amely a nagyfelbontású, modern (HD) tévéadásra épülő óbudai gyártóbázis építkezését ellenőrzi. Ugyancsak ő koordinálta az új digitális technológia beszerzésére indított közbeszerzési eljárás szakmai munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!