Hírek

2008.01.31. 19:43

Hét évre ítéltek egy román pópát ördögűzésért

Egy ortodox papot hét év börtönbüntetésre ítélte jogerősen a Romániában a legfelső bíróság, mivel négy apáca segítségével halálra kínzott egy novíciát, akiből az ördögöt akarták kiűzni Tanacuban.

É. S.

A bűntársakat öt év elzárásra ítélték. A Daniel Corogeanu meg volt győződve arról, hogy a 23 éves Maricica Irina Cornici, aki szkizofréniában szenvedett, megszállta az ördög, ezért ki akarta űzni belőle a gonoszt. A beteg lányt napokon keresztül éheztették, szertartások keretei között megkínozták. Keresztre feszítették, szájába törülközőt gyömöszöltek, hogy ne hallják a sikoltozását. Az apáca három nap múlva belehalt a tortúrába. Tanacu lakói majdnem meglincselték a magát a kolostorban a nővérekkel elbarikádozó pópát, de olyanok is akadtak, akik Daniel atya védelmére keltek. Az első fokú ítélet még tizennégy éves szabadságvesztést rótt ki az ortodox papra, melyet az ítélőtábla hét évre csökkentette, az apácákra egyenként öt év börtönbüntetést szabtak ki. A fellebbezés után a legfelső bíróság megerősítette az ítéletet.

Az ortodox egyház időközben kizárta soraiból a kolostor vezetőjét – aki nem is tanult teológiát – és bűnsegédeit. Az ortodox főpapok próbáltak elhatárolódni az eseményektől, azt hangoztatták, hogy a tanacui kolostor nem tartozott a patriárkátus fennhatósága alá. Vizsgálat indult a vaslui megyei kórház ellen is, mivel a novíciát korábban ott ápolták. Az igazságügyi illetékesek szerint egy ilyen beteget nem lett volna szabad óvintézkedések, orvosi megfigyelés nélkül a kolostor apácáira bízni. Több ellentmondó szakvélemény is született az apáca haláláról. Egyesek szerint a megkínzott lány halálát fulladás okozta, a halál elsősorban a keresztre feszítés miatt következett be. Más szakvélemény azt állapította meg, hogy a mentőorvos rosszul mérte fel a beteg állapotát, és túl nagy adag adrenalint adott be neki. A végleges jelentés szerint bár az orvosokat is terheli felelősség, ennek ellenére nem indul ellenük büntetőjogi eljárást.
Az ortodox pópák mind a mai napig gyakorolják Romániában az ördögűzés szertartását, de a katolikus egyház előtt sem ismeretlen a gyakorlat. Az ortodox egyház szerint a szkizofrénia nem más, mint a gonosz megszállása az emberi testben, és az ördögöt mindenképpen ki kell űzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!