Hírek

2007.12.22. 18:44

Európa Hegyeshalomnál eltemette a határokat

Korábban a határállomások közti senkiföldje elválasztotta az embereket – jelentette ki szombaton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon a Hegyeshalomnál tartott ünnepségen, amelyen többek között részt vett a szlovák és az osztrák belügyminiszter, valamint az Európai Bizottság elnöke is.

Vég Márton

A belső határőrzést lebontó európai térség kibővítése alkalmából útjelző emlékoszlopot avattak szombat délelőtt a schengeni ünnepségsorozatot lezáró, nagyszabású hegyeshalmi rendezvényen, ahol magyar és külföldi vezetők is részt vettek, köztük Gyurcsány Ferenc kormányfő és az Európai Unió legmagasabb szintű vezetői. Más elfoglaltsága miatt azonban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke távol maradt. A díszegységek tisztelgése, majd a magyar, osztrák és szlovák himnusz elhangzása után elmondott ünnepi beszédében a magyar miniszterelnök kijelentette, hogy szabadnak lenni felelősség is: osztozni kell a szabadság, a demokrácia és az emberi méltóság értékeinek őrzésében. „Mi erre felkészültünk. Felkészültünk arra, hogy büszke magyarként védjük, erősítsük Európát” – hangsúlyozta.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a magyar nyelvben a határok között húzódó keskeny földsávot senki földjének nevezik. „Mostantól az országokat, népeket elválasztó senki földje a demokrácia, a közös európai szabadság földje lesz, amely nem elválaszt, hanem összeköt” – húzta alá. Felidézte Alois Mock volt osztrák és Horn Gyula egykori magyar külügyminiszter történelmi, Közép-Európa átalakulását elindító tettét, amikor tizennyolc évvel ezelőtt átvágták a vasfüggönyt jelképező szögesdrótakadályt. Gyurcsány szerint a politikai után most a fizikai határok is leomlottak. Köszönetet mondott mindazoknak, akik ezt lehetővé tették, és nem adták fel a demokrácia és a szabadság álmát.

Ausztria képviseletében Günther Platter belügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa megosztottságának immár vége van. „Valódi szabadságot élhetünk meg. Nagy nap ez a mai, nem csupán a schengeni övezethez csatlakozó országok, hanem a többi uniós tagállam, köztük Ausztria számára is” – mondta.
Rövid szónoklatában Robert Fico szlovák kormányfő különleges karácsonyi ajándéknak minősítette a határőrzés megszűnését, a schengeni övezet kibővítését. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke olyan jelképes eseménynek nevezte a schengeni nyitást, amelynek roppant fontos következményei lesznek az európai lakosság számára. Leszögezte, hogy a határsorompók lebontásában a népek egymás iránti bizalma fejeződik ki. Szerinte igazán most kezd majd el az egységes Európa működni, méghozzá a béke, a demokrácia és a szabadság értékei mentén.

Közben kisebb incidens történt a zempléni Sátoraljaújhely és a szlovákiai Kisújhely közötti Ronyva-hídnál, a volt közúti, most csak gyalogos határátkelőnél. Ismeretlenek ugyanis leszerelték a behajtani tilos táblákat a szlovák oldalon szombatra virradóra. A szlovák hatóság válaszul beton virágtartókkal szűkítette le az utat. Helyi szóbeszédekből ugyanakkor úgy tudni, hogy a határ mindkét oldalán élők részt vettek a táblák leszerelésében, és jelezték, hogy ismét megteszik, mert nem értenek egyet azzal, hogy személyautóval nem lehet átmenni a határon. Sátoraljaújhelyen még pénteken tartották a határtalan ünnepséget, amikortól is a schengeni egyezmények köszönhetően ismét szabad lett az átjárás a trianoni döntéssel kettészakított zempléni város két része között.

Élnek új kötelezettségeikkel a határőrök

Alig huszonnégy óra alatt négyszer jelzett találatot Röszkén a Schengeni Információs Rendszer, a schengeni külső határon – tájékoztatott a Szeged Határrendészeti Kirendeltség. Az egy napja már teljes üzemben működő rendszer szerint két körözést a német, egyet a cseh, egyet pedig a magyar hatóságok adtak ki. A korábban csak próbaüzemben dolgozó rendszer a tesztelés három hónapja alatt több mint háromszázszor jelzett. A különbség a két nappal ezelőtti teendőkhöz képest, hogy a csatalakozást követően a magyar határőrség már eljárást indíthat minden uniós országban kiadott körözés ügyében. Így a négy személy ügyei közül vannak olyanok, melyeket átadtak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak, és volt olyan személy is akinek belépését megtagadták a schengeni övezetbe.

Ezek is érdekelhetik