Hírek

2007.12.17. 19:30

Áfaemelés lenne az ára a járulékcsökkentésnek

A munkaadói járulékok 8-10 százalékos csökkentése révén évente 180-200 milliárd forinttal kisebb lehetne az élőmunka terhelése – ez az egyik legfontosabb eleme a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) ülésén megfogalmazott, 2009-től bevezethető adóváltoztatásoknak.

D. N.

A kieső bevételeket az általános forgalmi adó (áfa) emeléséből ellentételeznék a gazdasági szakértők. „Az általános áfakulcsot a jelenlegi 20-ról 22-24 százalékra növelnénk, ellenben az alapvető élelmiszerekre, illetve az élőmunka igényes szolgáltatásokra 16-18 százalékos áfakulcs kívánatos – közölte a hétfői sajtótájékoztatón Török Ádám, a GVK elnöke.

Szélesítenék az adózók körét. Eltörölnék mind a társasági adó, mind a személyi jövedelemadó kedvezményeket. Megszüntetnék a társaságokat terhelő négyszázalékos különadót, ellenben 16-ról 20 százalékra emelnék a társasági adókulcsot. Ugyanakkor bizonyos feltételek mellett ötvenmillió forint adóalapig megmaradna a 10 százalékos adómérték.

A GVK azt szorgalmazza, hogy az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva) választók ne számítsanak fel áfát, azaz alanyi adómentesek legyenek. Ellenben a jelenleg 25 százalékos adókulcsot 10 százalékra csökkentenék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!