Hírek

2007.06.17. 17:58

Kinevezték a kormányszóvivőket

Három és fél hónap után hétfőtől újra lesz szóvivője a Gyurcsány-kormánynak. Demcsák Zsuzsa visszalépése után most a politológus Budai Bernadettre és a teológus Daróczi Dávidra esett a Miniszterelnöki Hivatal választása.

Vég Márton

Ismét az egy férfi, egy nő felállásban kommunikál a kormány, miután vasárnap rendkívüli sajtótájékoztató keretében bejelentették, hogy Budai Bernadett és Daróczi Dávid veszik át hétfőtől a március óta betöltetlen kormányszóvivői posztot. „A kormányátalakítás után most jött el az ideje annak, hogy a kormánykabinet is kiegészüljön. Két szóvivő kinevezését pedig az indokolja, hogy júliustól már nem hetente, hanem naponta lesznek kormányszóvivői tájékoztatók” – mondta Gál J. Zoltán. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint ezúttal olyan embereket választottak ki, akik nem szópárbajban edzettek, nem közszereplők, és inkább jövőjük, mint múltjuk van, de szakmai felkészültségükkel értik és meg is tudják értetni az emberekkel a reformfolyamatokat.

„Eddig a pálya szélén álltam, és onnan figyeltem a két csapat játékát. Most viszont lehetőséget kaptam arra, hogy az egyik csapat játékosaként részt is vegyek benne. Abban a csapatban, amelynek értékrendjével egyetértek, ide húz a szívem” – mondta az eddig politikai elemzőként dolgozó Budai Bernadett. „Szeretem a hazámat” – ezzel indokolta Daróczi Dávid, hogy miért vállalta el a felkérést. A kormányszóvivői iroda vezetője hozzátette: nagy feladatnak és kihívásnak tekinti, hogy ezentúl a kabinet szóvivőjeként is dolgozhat. Szerinte most dől el, hogy a következő 10-15 évben a sikeres országok közé tartozik-e majd Magyarország. „Ez csak a koalíció politikáján keresztül valósulhat meg” – szögezte le Daróczi.

A Fidesz szerint jól mutatja a kormányon belüli káoszt és fejetlenséget, hogy három és fél hónapnak is el kellett telnie ahhoz, hogy a kormány találjon olyan embereket, akik elvállalták ezt a pozíciót. „Ha egy romlott árut újracsomagolnak, attól az még ártani fog az egészségnek” – reagált Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Mint emlékezetes, a Gyurcsány-kormánynak volt már két szóvivője, amikor László Boglár mellett Batiz András is munkába állt 2004-ben. Egy év múlva már csak Batiz volt a szóvivő, akit 2006 szeptemberében Danks Emese követett. Őt hét hónap múlva menesztették. Utódjának Demcsák Zsuzsa modellt és műsorvezetőt jelölték, de ő a családját ért támadások miatt még a kinevezése előtt visszalépett március 26-án. Azóta Gál J. Zoltán volt az ideiglenes kormányszóvivő.

Budai Bernadett

28 éves, eddig a Vision Consulting politikai elemzőjeként dolgozott, korábban pedig a Pénzügyminisztérium kommunikációs tanácsadója volt. Az ELTE politológia szakán végzett, majd a Budapesti Gazdasági Főiskola nemzetközi kommunikáció szakán tanult, jelenleg doktorandusz hallgató a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Doktori Iskolájában. Angol és német nyelvvizsgája van.

Daróczi Dávid

35 éves, majdnem két éve vesz részt a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs stábjának munkájában, jelenleg a kormányszóvivői irodát is ő vezeti. Korábban több újságban, a Magyar Televízióban valamint a Radió C-ben dolgozott. Tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Hittudományi Főiskola karán végezte teológusként, most a Budapesti Műszaki Egyetem Üzleti Tanulmányok Intézetének hallgatója.

Ezek is érdekelhetik