Hírek

2007.06.07. 06:00

Csillagászati összegről kaptam villanyszámlát

Olvasónk egyedül él egy negyven négyzetméteres lakásban. Másfél hónapra több mint 22 ezer forintos villanyszámlát kapott. Ez meglepően sok, hiszen nem fogyaszthat ennyit.

BAMA

A gyanúsan magas villanyszámla egyik oka lehet az áramlopás – írtuk meg korábban. Ennek tényét az Elmű szakemberei állapíthatják meg, illetve a minősített villanyszerelők. Elérhetőségüket a szolgáltató honlapján (www.elmu.hu) megtaláljuk. Ők hozzányúlhatnak az elkötött vezetékhez is, amelyen keresztül valaki szabálytalan vételezi az áramot, és helyreállíthatja a hibát. Mi pedig megtehetjük a rendőrségi feljelentést. Arra ne számítsunk, hogy az ellopott áram árát az Elmű jóváírja. Ezt csakis a tolvajtól követelhetjük vissza.

Nem biztos azonban, hogy lopás okozza a bajt. Erről mi magunk is meggyőződhetünk. Ha mondjuk árammérőnk a folyosón van, és plombái sértetlenek, akkor illetéktelen kezek valószínűleg nem nyúltak hozzá. (Különben a plombák át lennének szakítva.) Lehet azonban így is, hogy a villanyóra romlott el. Ezt ellenőrizhetjük, ha a lakásban minden áramfogyasztó készüléket kikapcsolunk, és kihúzunk a konnektorból. Ha a villanyóra tíz-tizenöt percen belül sem áll le, akkor vele van a baj. Cseréjét kérhetjük az Elműtől, amely ezt ingyen biztosítja. Ha viszont az árammérő-felülvizsgálatkor az derül ki, hogy a készülék jó, ki kell fizetnünk a hatezer-hatszáz forintos kiszállási díjat.

Elképzelhető, hogy a lakásban lett zárlatos egy vezeték, és az vesz fel több áramot. De leggyakrabban valamelyik háztartási gép a bűnös. Villanybojler, mosógép, mosogatógép, hűtőszekrény, fagyasztó. Egyenként kipróbálhatjuk, melyik pörgeti átlagon felüli sebességgel a villanyórát. Ez azt jelenti: a gép meghibásodott.

Ezek is érdekelhetik