Hírek

2006.06.22. 17:25

Gyurcsány: Bush látogatása tisztelgés 1956 előtt

George Bush amerikai elnök látogatása az 1956-os forradalom eszméi előtti tisztelgés - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az amerikai politikus látogatását értékelve csütörtökön Budapesten.

BAMA

Az elnöki látogatás annak elismerését is jelenti, hogy Magyarország stabil demokratikus viszonyai vannak, és a térségben a legtöbb amerikai befektetőt és tőkét vonzza - jelentette ki a kormányfő az Országház Nándorfehérvári termében. "A látogatás egyben bátorítása is azoknak a változtatásoknak, amelyek előtt áll az ország, amely változtatások egyik oldalról több demokráciát, egy erős, versenyképes gazdaság megteremtését és egy igazságos Magyarország igenlését is jelentik" - fogalmazott a politikus.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a tárgyalások jelentős része globális, regionális kérdésekről szólt, illetve arról, hogy miként egyeztethető össze az emberi jogok és a szabadság védelme. Hozzátette: az emberi jogok és a szabadság védelmének kérdésében az EU és az Egyesült Államok véleménye "nem teljesen esik egybe".

Kérdésre válaszolva a politikus közölte: "nem kért az Egyesült Államok elnöke semmilyen tekintetben Irak ügyében a maitól eltérő magyar szerepvállalást". Hozzátette: Afganisztán ügyében a döntéselőkészítési folyamat állásáról tájékoztatta az elnököt. Mint mondta, George Bush a tájékoztatást tudomásul vette, a szándékot megköszönte. A tájékoztatón a kormányfő elmondta: folynak az előkészületek azzal kapcsolatban, hogy a Magyarország bekapcsolódjon Afganisztánban egy regionális újjáépítő programba.

Gyurcsány Ferenc kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az elmúlt évek vitái után Irán kérdésében az EU és az Egyesült Államok együttműködik. Hozzátette: azonos módon látják a Balkán stabilizációjával kapcsolatos fő célokat. Magyarország abban kíván közreműködni, hogy mind az Egyesült Államok, mind az EU jobban értse azt, ami a Balkánon zajlik.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik