Hírek

2005.11.14. 00:00

Vészesen fogynak az oroszok

Bevándorlók nélkül Oroszország képtelen fenntartani az élet jelenlegi színvonalát, de a lakosságban erős az idegengyűlölet.

Csák Elemér

Oroszország lakossága 2050-ig 17 százalékkal csökken, 144 millióról 119-re – áll a Világbank friss jelentésében. Az ENSZ elemzése szerint a kilátások ennél is rosszabbak: a népesség 112 millióra fogyatkozik. Az országnak évente egymillió bevándorlóra lenne szüksége, hogy a gazdaság teljesítménye ne essen vissza, és be tudják népesíteni a távoli területeket – mutat rá a Világbank tanulmánya.
Az őslakosok másként látják. Az oroszok betegesen félnek a bevándorlóktól – állapítja meg Anatolij Visnyevszkij, a moszkvai Demográfiai Központ igazgatója, hozzátéve: a jövő egyetlen reménye a bevándorlás. A lakosságfogyás a Szovjetunió szét-esése után kezdődött el. Az életkörülmények romlása miatt egyre kevesebb család vállal egy gyereknél többet. Ehhez járul az alkoholizmus, a rossz táplálkozás, a rengeteg öngyilkosság és az átlágos életkor csökkenése, főleg a férfiaknál; ez utóbbi mutató rosszabb, mint Bangladesben. Olyan népbetegségek sújtják a lakosságot, mint egykor a cári Oroszországban: a tüdőbaj, a szív- és érrendszeri zavarok, a tüdő- és gyomorrák. Mindemellett tömegesen terjed az AIDS.
Az ország túlélésének logikáját azonban különösen a szélsőséges jobboldali mozgalmak elutasítják. Jellemző példa erre a Rogyina (haza) nacionalista párt közelmúltban tartott utcai demonstrációja. A tüntetők közép-ázsiai mezekben, magukat kereskedőnek kiadva gilisztákkal teli süteményeket és szamárhúgyot árultak, fennen hangoztatva: Moszkva a moszkvaiaké! Külföldiek, maradjatok otthon!

Népfogyatkozás

félmillióval csökken az orosz egészségügyi minisztérium hivatalos jelentése szerint 2005-ben Oroszország lakossága Ez a legnagyobb eddigi népfogyatkozás békeidőben.

Ezek is érdekelhetik