Hírek

2005.02.05. 00:00

Veszélyek a Normafánál

Ma hazánkban három-százezren síelnek. Közülük több mint harmincezren a Normafánál szeretnének lesiklani. Harcuk állandó a szánkózókkal a lejtőért. Most külön pályára vezénylik őket.

Tóth Tímea–Kováts Antal

[caption id="" align="alignleft" width="302"] A budai dombon minden hétvégén összetűzés van a síelők és a szánkózók között. Megoldás a leválasztott pálya lenne, ahogy azt külföldön már alkalmazzák.
[/caption]Nem tud megbirkózni a téli sportok szerelmeseivel a Normafa. Egyetlen hétvégén nyolc-tízezren rohamozzák meg a parányi budai domboldalt. Szánkózók és síelők egyszerre. Így fordulhat elő, hogy két óra alatt tizenkét baleset történik. A megoldást a főváros és a fenntartó Pilisi Parkerdő Rt. is keresi.

Kijelöltük a pályákat, és fővárosi pénzből a Budapesti Természetbarát Szövetség eligazító táblákat helyezett ki. Ezeken feltüntettük, hol javasolt a síelés, a szánkózás, a gyalogtúra és a kerékpározás – mondja Szabó István. Emellett a hétvégétől önkéntesek irányítják a sportolókat – teszi hozzá a főpolgármesteri hivatal sportügyosztályának vezetője. A szakember szerint ennél többet ők nem tudnak tenni, a rend biztosítása nem az ő gondjuk. A fenntartó, a Pilisi Parkerdő Rt. tájékoztatási főmunkatársa szerint nem is az ő feladatuk. 

Hetente huszonötezer forintot költünk a naponta eltűnő, balesetveszélyre figyelmeztető táblák pótlására – jegyzi meg Lomniczi Gergely. – Közszolgáltatás zajlik a területen, nem nekünk kell a biztonságról gondoskodnunk. Az jelentene megoldást, ha a minisztérium és a főváros segítségével kiépülnének a sí- és a szánkópályák. Ezek üzemeltetését pedig szakértő cégre bíznák.

Hiába keresték a rendőrök a normafai kirándulókat veszélyeztető kutyákat. Szerdán lakossági bejelentésre vonultak ki rendőrök a helyszínre. Unger Pál őrnagy, rendőrségi sajtóügyeletes akkor azt mondta, nem tudni, hogy a kutyák veszettek-e, de már több embert megtámadtak. A három eb a rendőrökkel szemben is támadólag lépett fel, mire azok célzott lövéseket adtak le rájuk. A BRFK sajtóügyeletesétől azt is megtudtuk, a lövések egy kutyát eltaláltak, de az állatok eltűntek. Szemtanúk vérnyomokat láttak a hóban az eset után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!