birkózás

2018.10.19. 11:52

Két kecskeméti a birkózó-vb-n

Október 20. és 28. között rendezik Budapesten a birkózó-világbajnokságot. A sportág példátlan seregszemléje lesz a mindhárom fogásnemet felvonultató rendezvény, százharminc ország kilencszáz versenyzője érkezik a magyar fővárosba. A holnap rajtoló viadalon a magyar válogatott mindegyik fogásnemben tíz-tíz versenyzővel képviseli magát. Nem kis dolog, hogy a szabadfogású keretben a Kecskeméti TE nagy múltú birkózószakosztálya két versenyzővel képviselteti magát.

Vincze Miklós

A mindössze 18 éves Farkas Rajmund – akinek a legjobb eredménye egy junior-Eb ötödik hely – 57 kilogrammban indul, felnőttek között, juniorkorú versenyzőként. – Az 57 kg egy mérges súlycsoport – ecsetelte versenyzője helyzetét edzője, Tihanics Tibor. – Rajmund, a KTE neveltje csak tizennyolc éves, de már tizennégy éve birkózik, hiszen négy évesen kezdte a sportágat. Az, hogy ilyen fiatalon sikerült kivívnia a jogot, hogy egy ilyen világversenyen részt vehessen, óriás dolog. Nagy dicsőség neki, a klubnak és Kecskemét városának is.

A célkitűzésekkel kapcsolatban elmondta, hogy Rajmund lelki teher nélkül indulhat, hiszen az, hogy egyáltalán itt van a mezőnyben, óriási teljesítmény. A cél egyrészt a tapasztalatszerzés, másrészt pedig az, hogy önmagából birkózza ki, ami benne van.

A másik versenyző, aki 61 kg-ban képviseli a KTE-t, Molnár József. A huszonhat éves Molnár József több világversenyen megfordult már. A legjobb eredménye egy junior-Eb ötödik helyezés, az idei felnőtt-Eb-n a nyolcadik helyen végzett. Csak hajszálon múlott, hogy éremért birkózhasson. A későbbi bronzérmes bolgár versenyző ellen az éremesélyért vívott mérkőzésen vezetett 2:0-ra, aztán védekezésben sajnos egy rossz döntést hozott, azon úszott el az éremesély. Molnár is sűrű, erős súlycsoportban indul. Kedvező sorsolás esetén lehet esélye arra, hogy pontszerző helyen végezzen.

– A hazai környezet akár plusz harminc-ötven százalék erőt is adhat egy versenyzőnek – jelentette ki Tihanics Tibor, aki tudja, miről beszél, hiszen 1986-ban indult hazai világversenyen és a 8. helyen végzett, bár fiatalon még nem látta be, hogy az milyen nagy dolog. – Ez a lelki plusz elég lehet ahhoz, hogy egy versenyző egy saját magánál jobb birkózót is legyőzhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában