Diákolimpia

2024.03.10. 19:06

Játékos sportversenyeken mérkőztek meg a diákok a halasi országos döntőben – galériával, videóval

Két évtized után került vissza Kiskunhalasra a Játékos Sportverseny Diákolimpia I.-II. korcsoport Országos Döntője, amelyet az elmúlt szombaton tartottak a Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskola szervezésében a Dékáni technikum sportcsarnokában. A lelátó zsúfolásig telt a szurkoló szülőkkel és sporttársakkal, a házigazda kiskunhalasi csapat tisztesen helytállt a megméretésben.

Pozsgai Ákos

Az országos döntőt szombaton a kiskunhalasi származású Tóth Zoltán, a Magyar Diáksport Szövetség alelnöke nyitotta meg. A sportvezető hangsúlyozta, hogy a 2023/2024-es tanévben ismét a teljes sportági palettával várták a nevezéseket a különböző versenyekre. 

diákolimpia, verseny, gyerekek
A Játékos Sportverseny Diákolimpia I.-II. korcsoport Országos Döntőjét szervezték meg Halason
Fotó: Pozsgai Ákos

A jövőbeni törekvéseik arra irányulnak, hogy eseményrendszerük még színesebb, tartalmasabb legyen, illetve még több sportolni vágyó diáknak tudják biztosítani a részvételi lehetőséget. Szeretné elérni, hogy a diáksportolók az iskoláikban az olimpikonokhoz hasonló figyelmet és erkölcsi elismerést kapnának, mert szerinte, amit a versenyeken résztvevő gyerekek tesznek, amire vállalkoznak, az a saját közösségükben társaik számára is példaértékű. Tóth Zoltán megköszönte az intézményvezetők, illetve a pedagógusok, sportvezetők munkáját.

A sportvezető említést tett arról is, hogy az elmúlt 10 év stratégiai és módszertani fejlesztéseit és tapasztalatait átfogó, komplex iskolai programot is útnak indítanak az egész országban több mint 300 iskola részvételével. Az Aktív Iskola program a testmozgás, a közösségépítés, illetve a tanulók bevonásának egy új szintjét célozza meg. A Magyar Diáksport Szövetség különböző mutatók alapján – melyekbe sok egyéb között a diákolimpián való indulás is beleszámít – követi majd nyomon az iskolákban az egészségnevelés és sport terén elvégzett munka minőségét. Az iskolák pedig pontokat gyűjthetnek, amelyeket a tanév végén a saját céljaikat leginkább szolgáló, helyi adottságokhoz leginkább illeszkedő motivációs elemekre, például eszközökre válthatnak be.

A versenyző diákokat köszöntötte Bányai Gábor kormánybiztos, a térség egyéni országgyűlési képviselője és Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke is.

A hétvégi verseny háromszoros győzelmet hozott a szombathelyieknek, mert az első három helyen az ottani iskolák végeztek.

Az I-II. korcsoportos vegyes csapatok számára az ügyességi játékok között volt egyebek mellett talicskaváltó, várfoglaló, floorball-váltó, karikakirakó, labdával szlalomozás és különböző akadályfeladatok.

A összesítésben a következő eredmények születtek: 

1. Oladi Általános Iskola (Szombathely), 2.  Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola (Szombathely), 3. Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola (Szombathely), 4. Kőrösi Csoma Sándor - Péterfy Sándor Általános Iskola Péterfy Sándor Tagintézménye, 5. Bálint Márton Általános Iskola és Gimnázium Tagintézménye, 6. Gyulai Implom József Általános Iskola 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézménye, 7. Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskola, 8. Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. 

A helyezésekért járó díjakat Szepesi Tibor, a Magyar Diáksport Szövetség Játékos Sportverseny Munkabizottságának elnöke és Vincze József, a Magyar Diáksport Szövetség dél-alföldi regionális vezetője adták át a résztvevő csapatoknak.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában