Szablyavívás

2024.01.11. 20:30

Sikeres évet zártak a bajai Dél Lovagok

A Dél Lovagok szablyavívó hagyományőrző sportegyesület az elmúlt évben alakult, Gyulánszky Milán vezető szerint eredményes évet zártak.

Márton Anna

A Dél Lovagok a Zrínyi kupán kiválóan szerepeltek

Forrás: Beküldött fotó

Míg a korábbi szervezetben a szablyavívást gyakorolták leginkább, az új egyesületben már kibővítették a fegyvernemeket, nem csak szablyával, hanem bottal, íjászattal és lándzsával is foglalkoznak. Gyulánszky Milán edző szerint a technikai edzéseket követően az állóképesség, a fizikai edzések növelése volt a cél. A korosztályt tekintve a 10 éves kortól már várja a jelentkezőket. Azoknak javasolja, akiknek tetszik a szép mozgásforma és szeretnek küzdeni. 

– Úgy gondolom, hogy nagyon látványos mozdulatokat lehet eredményezni ezekkel a fegyverekkel. Nagyon szép mozdulatsorok vannak benne. Arra tanítom a vívókat, hogy ne csak egy harci eszközt tartsanak a kezükben, hanem akár egy bemutatóra alkalmas eszközt is – mondta hírportálunknak Gyulánszky Milán. 

Továbbá megemlítette, hogy többen jelentkeztek az edzésre, de mivel azok szabadtéren zajlanak, hóban, fagyban, hőségben, ezért sokakat elriaszt a helyszín. Szerinte ez egy jó rosta, ő ilyen gyerekekkel, felnőttekkel szeretne dolgozni, akik kibírják a szélsőséges időjárást. Az elődöknek nem volt lehetőségük sportcsarnokban edzeni, ezt a hagyományt is szeretnék tovább vinni. 

– Addig szeretnék így dolgozni, amíg ezzel a lehetőséggel élnek az emberek. Olyan harcosokkal edzeni, akiknek ezek a nehézségek pluszt jelentenek 

– részletezte Gyulánszky Milán.

Beszámolt továbbá a decemberi budapesti Zrínyi-kupáról, ahol nagyon jó eredményeket ért el a Dél Lovagok Egyesület.

Barkúti Levente a fustély (rövid lándzsa), illetve az egykezes szablya kategóriában indult és megszerezte az első helyet mindkét fegyvernemben, összesítésben is aranyérmet szerzett. Lajdi Horka, Nagycsikó kategória harmadik helyet ért el, mindkét versenyszámban. 

– Véleményem szerint a korábbi versenyen alkalmazott szabályok jobban alkalmazkodtak a szablya funkcionalitásához, míg ez a mostani megmérettetés inkább a sport víváshoz közelített. Nagyobb hangsúlyt kellett fektetni a védekezésre, mert a meghatározott  5 pont, a Balassi kupán kitűzött 20-al szemben nagyon gyorsan összejött. Itt az együttes találatok, ami azt jelenti, hogy mindkét fél egyszerre ejt találatot a másodikon, nem értek pontot. Például, ha az egyik harcos a másik fejét találja, ami 3 pontot ér és az ellenfele közben szert tesz egy 1 pontos láb találatra, a két találat nullázza egymást. Hiába a pontszámokból adódó különbség, azok ebben az összecsapásban elvesztek – részletezte az edző.

A Zrínyi kupán a versenyzők három fegyvernemben mérték össze erejüket: egy szablya, két szablya és hosszúkard. Gyulánszky Milán minden versenyszámban részt vett. A versenyen különdíjat, egy hosszúkardot adományoztak a Baranta Egyesületeken kívüli legeredményesebb harcosnak, amit a bajai Dél Lovagok Egyesület vezetője vehetett át.

– Meglepődtem és persze nagyon megörültem a felajánlásnak,  jó érzés volt – mondta a baon.hu-nak a modern kori lovag.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában