Honvéd Nyugdíjas Klub

2023.12.14. 13:31

A szenior korosztály sportolási élményeit mutatja be a szabadszállási emlékszoba – galériával

A testmozgás talán a legfontosabb az egészség és az aktív életmód fenntartása szempontjából, és bárhol is legyünk az életben, mindig lehetséges olyan mozgásformát találni, amely megfelel az egyéni igényeinknek és képességeinknek. Ezt az elvet követve a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub egyik legfontosabb feladatának tekinti a sportolás, az aktív mozgásformák támogatását.

Gulyás Sándor

A képen (balról-jobbra): Buza Vince elnök és Nagy András, a Barátok FC elnökségi tagja

Fotó: Gulyás Sándor

Több mint tizenöt éve már, hogy tagjai sorába fogadta az egyesület az akkor „még csak 20 éves” múltra visszatekintő Barátok FC szenior kispályás labdarúgócsapatot, majd túra lehetőségeket szervezett a tagság számára, végül megalakult a klubon belül a Strázsa Túraegyesület is.

– Az eltelt évek során számos sportrendezvényt szerveztünk, már nemcsak az egyesület tagjai és nemcsak a szenior korosztály, hanem minden érdeklődő számára. Labdarúgó tornákon veszünk részt és évente több labdarúgótornát szervezünk. A túraegyesület létesített egy 40 kilométeres túraútvonalat és egy 10 kilométeres körtúra útvonalat a Felső-Kiskunságban, a helyi védettségű Strázsa-hegy környéki erdős homokdombok érintésével. Az országosan népszerű túrarendezvényeinken való részvétel mellett eddig már több mint 40 „saját” Strázsa túrát szerveztünk, melyeken közel hét és félezer sportolót láttunk vendégül – mondta el hírportálunk érdeklődésére Buza Vincze, a Honvéd Nyugdíjas Klub Egyesület túra-szakosztályának elnöke.

Ebben az évben a Barátok FC fennállásának 35., a Strázsa Túraegyesület a 10. évfordulóját ünnepelte. Ezek az ünnepélyes évfordulók döntően befolyásolták az egyesület vezetését, a két közösség emlékeit, tevékenységét bemutató kiállítás létrehozásában. A Honvéd Nyugdíjas Klub által fenntartott Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményben kialakított emlékszobát a focicsapat évfordulója alkalmából avatták fel. A kiállításon bemutatásra kerültek a labdarúgócsapat által a hosszú évek során elnyert trófeák (kupák, érmek, oklevelek, emléklapok, ajándékok) és az emlékezetes pillanatokat megörökítő fotók, sajtódokumentumok is.

– A túrázás tekintetében az egyesület tagjai által szerzett relikviák mellett tematikusan bemutatásra került a túraútvonalak építésének menete. A rendezvény megszervezésének és lebonyolításának folyamata, okmányrendszere, egy túrázónak egy túra teljesítésére való felkészülésének lépései és feladatai, ajánlott felszerelései is. Tekintettel arra, hogy az egyesület a túrarendezvények szervezése során törekszik a települési értékek, a helyőrségi katonai hagyományok bemutatására is, a kiállításon egy tablót szenteltünk a Túrázás és hagyományápolás témakörének is. A felsoroltak alapján elmondható, hogy a látogató a kiállítás megtekintésével nemcsak az egyesületi emlékekkel ismerkedhet meg, hanem ötleteket, inspirációt, instrukciókat talál a túrára való felkészülésre, vagy akár egy túrarendezvény szervezésével kapcsolatban is – sorolta Buza Vince.

Az egyesület várja az egyéni érdeklődők, vagy akár csoportok látogatását. Az emlékszoba azonban kizárólag előzetes egyeztetés alapján tekinthető meg.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában