Szabadszállás

2023.11.25. 19:31

Negyven éve kötelezte el magát a futás mellett Somogyi József

Negyven év százkilenc egyéni érem és egy csapatban elért dobogós helyezés a mérlege Somogyi József amatőr futónak. A sportoló edzőként is tevékenykedik, illetve vezetőségi tagja a közelmúltban megalakult Szabadszállási Városi Sportegyesületnek, ahol az atlétika sportág népszerűsítését tűzte ki főcéljául.

Gulyás Sándor

Célom, hogy érmeim száma elérje a százötvenet – fogalmazott Somogyi József

Fotó: Gulyás Sándor

Somogyi József gyermekkorában asztmával küszködött, így egy ideig esélye sem volt, hogy kipróbálja magát a sport valamelyik ágában. A változást a középiskolás évek hozták meg számára.

– A kunszentmiklósi Damjanich János gimnáziumban Toponári András testnevelő unszolására kezdtem el futni. Tizennyolc évesen indultam el életem első versenyén, az ezerötszáz méteres síkfutásban az előkelő második helyen végeztem. A siker újabb lendületet adott. Edzésként alkalomadtán futva tettem meg a Kunszentmiklós-Szabadszállás közötti huszonegy kilométeres utat. Az asztmát a sportnak köszönhetően, úgymond kinőttem. A katona évek alatt számos megmérettetésen vettem részt. Hadosztály szinten a legjobb eredményem csapatban egy harmadik helyezés volt – emlékezett vissza sportpályafutásának kezdetére Somogyi József.

A szabadszállási amatőr sportoló három, hét és huszonegy kilométeres távokat teljesített. Az elmúlt negyven évben százkilenc egyéni érmet, csapatban pedig egy harmadik helyezést ért el.

– A futás szeretete végig kísérte életemet, hitet és erőt adva számomra. Kiemelt feladatomnak tekintettem a sportág népszerűsítését a fiatalok körében. Jelenleg a Harmónia Integrált Szociális Intézmény solti telephelyén dolgozom fejlesztő pedagógusként. Az atlétikai csapat edzője vagyok. A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség által rendezett atlétikai versenyeken a legjobb eredményünk a regionális és országos elsőségek mellett az egyik ellátottunknak, Máltán megrendezett nemzetközi versenyen 100 méteres síkfutásban elért első helyezése– sorolta Somogyi József.

A sportember minden alkalmat megragad, hogy hódoljon szenvedélyének. Rendszeresen edz, a versenyek előtt heti három alkalommal futja le a teljesítendő távokat.

– A legbüszkébb az öt évvel ezelőtti versenyemre vagyok. Ballószögön elsőként három, majd szinte pihenés nélkül hét kilométeres távot futottam le a homokos talajon. A rövidebb távot megnyertem, a hosszabb távon 28 másodperccel maradtam le az aranyéremről. Az idei esztendőben is tele volt a versenynaptáram, augusztusban a ballószögi Nyakvágó futáson a három kilométeres síkfutás, szenior korosztályában második, szeptemberben Szarvason, Körös-Körül futóversenyen 7 kilométeres síkfutásban korosztályomban a dobogó harmadik fokára állhattam fel. Célom, hogy érmeim száma elérje a százötvenet és minél több embert tudjak megnyerni ennek a szép sportágnak – fogalmazott az amatőr futó.

Somogyi József a Szabadszállási Városi Sportegyesület elnökségi tagjaként is kiveszi részét a munkából. Aktívan részt vett az első családi sportnapjuk megszervezésében, jelenleg azon dolgozik, hogy egyre több embert nyerjen meg, létrehozni egy futószakosztályt, illetve egy súlylökő és távolugró csapatot.

Felméri a lakosság egészségügyi helyzetét

Somogyi József a napokban kérdőívet jutatott el a szabadszállási lakosok postaládájába. A mentálhigiénés szakember a város Egészségfejlesztési tervének elkészítését tűzte ki céljául. A kérdőív huszonkét kérdést tartalmaz, ami az állapotfelmérés mellett a mozgás és a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a településen élők figyelmét.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában