Futás

2023.08.28. 12:42

Több százan álltak rajthoz a ballószögi Nyakvágó Maratonon – galériával, videóval

Augusztus 27-én, vasárnap tartották Ballószögön a tizenegyedik Nyakvágó Maraton, ahol több százan futottak együtt.

Orosz Fanni Flóra

Több százan futottak vasárnap

Fotó: Orosz Fanni Flóra

Az esemény minden évben családok és baráti társaságok nagy kedvence, a futóknak pedig igazi kihívás, nem véletlenül szokták csak a „Kiskunság Poklaként” emlegetni a homokos pályát.  

Az extrém időjárás, vagyis a tikkasztó hőség, a nyár végi, csaknem negyven fokos kánikula sem kedvezett a versenyzőknek, hiszen az egyébként is kihívásokkal teli homokos pálya a hatalmas szárazság miatt még süppedős is volt. A futók kedvét ugyanakkor ez sem szegte, és több százan vettek részt az eseményen. Különböző távokon lehetett nevezni, és bár általánosságban elmondható, hogy a korábbi évekhez képest idén inkább rövidebb távolságokat vállaltak be a sportolók, a szervezők szerint a lényeg, hogy mindenki a saját igényeinek megfelelő távon fusson, mert azt szeretnék, hogy a futás a nap végén is öröm legyen.

Az idei év különlegessége volt, hogy a futók között neves és eredményes sportolók is részt vettek, például Kucsera Gábor világbajnok magyar kajakozó, olimpikon, aki a maraton napján töltötte be a negyvenegyedik életévét, így a hét kilométeres futás öröme mellett a szervezők születésnapi meglepetéssel is készültek neki. Rajta kívül, három kiloméreten mérette meg magát dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, aki nemcsak a futáson vett részt, de a rajtpisztolyt is ő süthette el. Illetve Boronkay Péterrel, kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok magyar paratriatlonistával is találkozhattak a résztvevők.

Ami a korosztályokat illeti, a már éppen futni tudó kisgyermekektől, a legtapasztaltabbakig bárki indulhatott a neki megfelelő versenyszámban, a leggyorsabbak nyakába pedig Ballószög polgármestere, Somogyi Lajos akasztott érmet. Volt, aki egyedül, volt, aki gyermekével futotta le a kitűzött távot, és együtt örültek a sikeres teljesítménynek. 

Mezei Gabriella és Gyöngyösi Enikő is egyike volt a versenyen résztvevő anya-lánya párosnak, akikkel a motivációjukról beszélgettünk. Tavaly már részt vettek a Nyakvágó Maratonon, és a családias, jó hangulatú közösségi élmény annyira magával ragadta őket, hogy idén ismét elindultak, és Enikő a 0-15 éves korosztály női győzteseként zárta a napot, hiszen a 3 kilométeres futást 13 perc 37 másodperc alatt teljesítette. Jövőre is visszatérnek, és újabb kihívásokat keresnek majd.

A rendezvény családiassága abban rejlik, hogy évek óta kedveznek a futók hozzátartozóinak, gyerekeinek is színes programokkal. Idén például a gyerekek zenés foglalkozáson, arcfestésen vehettek részt, de büfék és frissítőpontok is akadtak, ahol az egyik fő támogató a Piroska Szörp volt. A Piroska Szörp idén különleges kabalafigurát is bemutatott, akivel szívesen fotózkodtak a rendezvényre látogatók.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában